Броят на терористичните атаки е намалял, но тероризмът остава реална

...
Броят на терористичните атаки е намалял, но тероризмът остава реална
Коментари Харесай

Европол: Тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз

Броят на терористичните офанзиви е намалял , само че тероризмът остава действителна заплаха за Европейския съюз , основно заради войната в Украйна и растежа на пропагандата по време на пандемията, разгласи през днешния ден Европол, заяви Франс прес.

Общият брой на офанзивите, които са били осъществени, осуетени или са претърпели крах през 2021 година (15) е доста по-малък спрямо миналата година (57), главно поради сериозен спад на нападенията, свързани с ляв тероризъм, уточни в годишен отчет Европол . Руската инвазия в Украйна обаче, както и въздействието на пандемията от COVID-19 , съставляват опасност за сигурността през идните години, признава основаната в Хага организация.

" Заключенията от отчета удостоверяват, че тероризмът към момента съставлява действителна и настояща заплаха за Европейски Съюз ", уточни изпълнителната директорка Катрин де Бол в изказване.

" В ера на геополитически разтърсвания, Европейски Съюз би трябвало повече от всеки път да продължи с антитерористичните си дейности ", добави тя. 

" Не би трябвало да има никакво подозрение, че геополитическите промени и следствията от нападателната война на Русия против Украйна ще имат дълготрайно въздействие върху сигурността на Европейския съюз ", добавя де Бол, представена в отчета.

Тя отбелязва също по този начин, че войната е съумяла да притегли доста радикализирани хора в страните членки, които се причисляват към една от двете страни. Нещо повече, спорът благоприятства отприщването на гневни реакции и екстремистка готовност, изключително в интернет.
Не би трябвало да се не помнят поуките от предишното по повод непознатите бойци, които са взели участие в боеве в Близкия изток, съобщи Катрин де Бол.

В допълнение, пандемията от COVID-19 направи младите и подрастващите изключително уязвими на радикализация поради обществената изолираност и времето , прекарано онлайн, удостоверява Европол.

Яростен антиправителствен екстремизъм и неприязън против анти-ковид ограниченията се следи в редица страни членки, изразяващ се в открити закани, послания на омразата в интернет и апели за принуждение, напомня Агенция Франс Прес. 

През 2021 година 388 обвинени са били задържани в границите на Евросъюза за престъпления, свързани с тероризъм. Повече от две трети (260) от арестите са в резултат на следствия за нарушавания, обвързван с джихадистки тероризъм в Австрия, Франция и Испания, добавя Европол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР