Броят на смъртните случаи, дължащи се на маларията, се е

...
Броят на смъртните случаи, дължащи се на маларията, се е
Коментари Харесай

Дронове в битка с маларията

Броят на смъртните случаи, дължащи се на маларията, се е намалил доста от началото на века, само че все пак заболяването продължава да предизвиква безпорядък в Африка. В Малави съвсем една четвърт от децата на възраст под пет години са позитивни за заболяването.

Въпреки, че се взимат ограничения като обезпечаването на безвъзмездни мрежи срещу комари, към момента има доста дълъг път, преди да се реализира задачата за елиминиране на маларията.

Маларията и водата са неразривно свързани. Няколко дни откакто се хранило с кръв от нищо неподозиращ човешки или скотски гостоприемник, женския комар Anopheles, който носи маларията, търси вода, в която да остави яйцата си.

 Снимка 367686

През дъждовния сезон - сред ноември и април, не е мъчно за комара да се натъкне на дребна локва или различен воден източник. Комарите се излюпват през този интервал, поставяйки началото на маларийните върхове скоро по-късно.

Но по какъв начин биха могли да оказват помощ дроновете в борбата с маларията?

Множеството водни и заблатени обекти на територията на Африка, които би трябвало да се обходят, с цел да се вземат проби, затруднява опцията за преодоляване на заболяването. Дроновете обаче улесняват процеса на проучване на обектите, с помощта на по-бързото установяване на области, в които комарите се крият.

 Снимка 367687

Не единствено че картографирането на местата за размножаване на комари чрез дронове дефинира кои региони са предразположени към малария, само че дава и информация за понижаване на броя на комарите във водните обекти, посредством ръководство на околната среда.

Чрез попречване на размножаването на комарите - изключително в едва наличните места в сухия сезон, се оказва доста влияние върху случаите на малария в Африка, написа Independent.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР