Броят на служителите на Payhawk се е увеличил трикратно за

...
Броят на служителите на Payhawk се е увеличил трикратно за
Коментари Харесай

Годината на експанзия за Payhawk

Броят на чиновниците на Payhawk се е нараснал трикратно за годината, откатко е еднорог. Бизнес фокусът пада върху Западна Европа и характерния пазар на Съединени американски щати. От тази година Payhawk към този момент се цели и в български клиенти. Броят на чиновниците на Payhawk се е нараснал трикратно за годината, откатко е еднорог. Бизнес фокусът пада върху Западна Европа и характерния пазар на Съединени американски щати. От тази година Payhawk към този момент се цели и в български клиенти.
Христо Борисов е изпълнителен шеф на еднорог от към този момент една година, само че не би могло да се каже, че му проличава. Облечен в дънки и суичър, който сменя със сако за изявлението, Борисов споделя, че за последната една година, в която съоснованата от него компания е оценена на 1 милиарда $, са се трансформирали доста неща, само че главното е едно - упованията. " В началото ние не приемахме това дали сме еднорог или каква ни е оценката като нещо доста значимо. Очакванията на хората обаче се оказаха големи - и какво ще се случи с Payhawk, и какъв ще бъде резултатът за локалната екосистема ", споделя Борисов.
Съоснователят на Payhawk Христо Борисов ще бъде един от участниците в тазгодишното издание на конференцията Digitalk , проведена от " Капитал " и LAUNCHUB. Тя ще се организира на 18 май в Sofia Event Center. Реклама
Payhawk създава програмен продукт за ръководство на корпоративни разноски и разплащателни карти. През март 2022 година компанията добави 100 млн. $ към към този момент внушителния си рунд от 120 млн. $ инвестиция, като по този начин стана първият български стартъп, оценен на 1 милиарда $, или, казано в резюме, еднорог. Стартъп, несъмнено, е нереално разбиране за млада компания с новаторски артикул. През годините разнообразни компании също са претендирали, че са били оценени на над милиард, като Siteground и Nexo, само че Payhawk е единствената, която може да хастари това изказване със подписана договорка .

Още при започване на диалога Борисов прави значимо конкретизиране, което е елементарно очевидно за всички, които наблюдават пазара на рисков капитал: Payhawk съумява да хване един от последните моменти за сходна огромна инвестиция и при такава оценка. " Оказа се, че ние сме набрали пари в последната допустима секунда, с цел да създадем тази стъпка. Рисковият капитал не е задремал, само че в този момент е деен най-вече при по-малки покупко-продажби. Рундовете над 100 млн. $ към този момент съвсем не съществуват ", споделя той и прибавя, че покупко-продажбите за финансиране в стадий на напредък са с 80% надолу, като цитира информация от личните си вложители.

Късмет или не, година след огромния удар Payhawk сигурно пораства. В България броят на чиновниците се е нараснал трикратно за година - от 52 при започване на 2022 година до 154 в края. Още 100 чиновници са разпределени в офисите на компанията в Лондон, Амстердам, Барселона, Берлин, Париж и Ню Йорк. Общо до края на 2023 година съгласно Борисов компанията би трябвало да има към 350 чиновници, от които над 60% да се намират в София.
Реклама
Финансовите индикатори на компанията не са ясни с изключение на тези на българския офис до 2021 година, когато сдружението " Пейхоук " регистрира 4.4 млн. лева доходи и 267% растеж. Този скок подреди компанията на трето място в годишната ранглиста " Гепард ", само че тогава от Payhawk дадоха отговор, че числата не са показателни, тъй като действителният напредък на компанията за интервала е 606%. От компанията не дават публични данни за световния оборот.
Фотограф: Цветелина Белутова В Съединени американски щати има единствено заем
" В момента сериозните пазари за Payhawk са Англия, Германия, Испания, Холандия, Франция ", споделя Христо Борисов. Добавя, че към този момент измежду европейските пазари на фокус може да бъде добавена България. Причината: с оценката от 1 милиарда $ идва и ползата от огромни компании от по-традиционни браншове, които вършат работата в България по-смислено занятие по отношение на времето, когато ползата е бил единствено от новаторски, само че относително дребни компании. " Вече имаме и уебсайт на български - нещо, за което бяхме подложени на критика преди време. За нас е ясно за какво до момента нямахме уебсайт на български, само че в този момент към този момент имаме артикул, уебсайт и реклама на български ", споделя Борисов.

По-интересният и провокационен пазар обаче е оттатък океана. " Първото нещо, което трябваше да създадем в Съединени американски щати, беше да пуснем кредитна карта. В Съединени американски щати има единствено кредитна карта, различен финансов инструмент за заплащане просто няма. Така че ние трябваше да вземем решението, че ще кредитираме нашите клиенти там ", споделя Борисов. И прибавя със смях: " Към момента имаме 100% събираемост на заемите, което си е значима статистика. "

В момента Payhawk има четирима души екип в Съединени американски щати, който би трябвало да се утрои в границите на година - само експерти по търговия и маркетинг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР