Броят на случаите на заразени с коронавируса, известен като COVID-19,

...
Броят на случаите на заразени с коронавируса, известен като COVID-19,
Коментари Харесай

Турските случаи на COVID-19 растат рекордно бързо

Броят на случаите на инфектирани с ковид, прочут като COVID-19, в Турция, пораства със скорост, която е позната в малко случаи, откогато стартира статистиката за болестта. Това сочат за поредна вечер данните от здравния министър Фахретин Коджа и Аналодската организация.

Анкара удостовери първия случай на 11 март. Оттогава новите случаи се усилват неведнъж всяка вечер. За съпоставяне във вторник новите бяха 343, в сряда - 561, в четвъртък - 1196, през днешния ден - 2069 души (на базата на 7533 теста).

Случаите са общо 5698. Починалите са 92-ма души.

Този брой наподобява дребен на фона на обстановката в страни като Италия, Испания, Германия и Съединените щати, където дружно с Китай са множеството от случаите по света (а те скоро ще доближат 600 хил.). В никоя от тези страни обаче не се стигна до подобен внезапен скок за две седмици. В италианската обстановка първата позитивна проба бе на 31 януари, а 5883 проби имаше на 7 март.

Едно от обясненията е, че е допустимо случаите да са били засечени късно и болестта да се е популяризирала съществено все още, в който първият бе разгласен. От друга страна броят на оповестените случаи зависи от броя и методите на тестване - доста от страните, които са огнища на болестта, може да имат доста повече недиагностицирани случаи или такива, болни и оздравели от COVID-19, с меки или без никакви ЛИНК признаци.

Същевременно някои специалисти са обезпокоени, че може да се повтори италианският сюжет в страната. Мерките по ограничение на болестта и обществено разграничаване пристигнаха късно, а в дните след първия случай над 200 хиляди души са пристигнали от чужбина от началото на епидемията, увеличавайки риска от публикувания.

Все отново турският президент Реджеп Тайип Ердоган счита, че рецесията може да бъде решена за " две до три седмици ". В сряда той прикани жителите да проявят " самообладание ".

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу не изключи бълна обсада на Турция, към този момент спряла работата на над 200 хиляди компании и затворила учебните заведения до края на април. " Пълната обществена изолираност е на дневен ред за нас, " сподели Сойлу, представен от електронното издание " Ал Монитор. " Според него " 80% от живота в Турция " към този момент е спрял. Анкара обаче към момента се въздържа от по-строги ограничения, с цел да не бъде тежко наранена стопанската система.

Засега цялостната карантина се разгръща до градче и четири села в черноморската провинция Ризе - мярката бе оповестена през днешния ден като защитна след смъртен случай в град Кендирли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1176)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР