Броят на редките заболявания в света е около 7000, така

...
Броят на редките заболявания в света е около 7000, така
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Не може само Касата да отговаря за пациентите с редки заболявани

" Броят на редките болести в света е към 7000, тъй че цифрата 135 или 138- надалеч не изчерпва нито листата, нито казуса ". Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов в Народното събрание към здравния министър Кирил Ананиев.

Припомняме, след гледище на пациенти и оповестяване на съответни случаи преди седмица в Списъка за редки болести бе включена и мускулната недоразвитост.

Според него казусът можеше да е решен със основаването на Комисията по редки заболявания. Държавата да създаде тактика на кои болести да заплаща отчасти или изцяло лекуването. Липсата на решение на този проблем сътвори така наречен здравна емиграция, сподели проф. Михайлов.

По думите му, прехвърлянето на цялата отговорност за лекуването на пациентите с редки болести върху Здравната каса е надълбоко погрешно.

По думите му НЗОК е финансов орган, който след оценка на министерството, прави заплащане по избрани посоки на клиничната медицина. " Лечението на тези пациенти изисква сериозна и държавна визия, а не присъединяване на НЗОК. Само по този начин разходваните средства ще бъдат целесъобразни ", сподели медикът-политик.

По-рано денем депутатите одобриха Закона за обществените услуги на първо четене. Това е третият закон, признат след митингите на майките на деца с увреждания през 2018 година
Депутатите към този момент одобриха другите два закона - Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР