Броят на птиците, умъртвени в стопанства в Япония, надхвърли 10

...
Броят на птиците, умъртвени в стопанства в Япония, надхвърли 10
Коментари Харесай

Япония умъртви рекордните над 10 милиона птици заради разпространяващия се птичи грип


Броят на птиците, умъртвени в стопанства в Япония, надвиши 10 милиона, защото случаите на птичи грип не престават да се популяризират из цялата страна, заяви японското министерството на земеделието, представено от Киодо.

Рекордните за Япония 10,08 милиона птици са били умъртвени до момента през сегашния зимен сезон, след невижданите 57 огнища на птичи грип, засегнали 23 префектури. Цифрата надминава предходния рекорден брой умъртвени птици в Япония - 9,87 милиона - сред ноември 2020 година и март 2021 година.

Властите в югозападната префектура Миядзаки от през днешния ден започнаха да умъртвява към 100 000 кокошки носачки в локална плантация, откакто нов случай беше доказан посредством генетично проучване. Случаят е трети за префектурата и накара управляващите да наложат ограничавания върху придвижването на към 3,96 милиона птици в 123 ферми в радиус от 10 километра от мястото, където е открита инфекцията.

По-късно държавно управление в Токио ще удостовери дали при най-новия случай става дума за високопатогенния вариант, открит за първи път в префектурите Хокайдо и Окаяма през октомври.

Кокошките носачки съставляват по-голямата част от птиците, умъртвени по време на епидемията през сегашния сезон, и съставляват към 8 на 100 от към 130-те милиона кокошки, отглеждани в Япония.

Вчера японският министър на земеделието Тецуро Номура прикани животновъдите да бъдат бдителни и да ползват епидемиологични ограничения за попречване на нови огнища на заболяването.

" Огнища при диви птици са потвърждавани по-често от нормално, а специалисти предизвестиха, че концентрацията на вируса е доста висока в цялата страна ", сподели той.

През декември японското държавно управление издаде предизвестие, инструктирайки птицевъдите в засегнатите региони да извършат стерилизация с гасена вар.

Унищожаването на птиците докара до повишение на цената на яйцата, изостряйки в допълнение разноските на семействата, които към този момент са наранени от високата инфлация.

Смята се, че последният пик на птичи грип в Япония е породен от мигриращи птици. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР