Броят на проверките по контролната дейност на НЗОК на болничната

...
Броят на проверките по контролната дейност на НЗОК на болничната
Коментари Харесай

Нарушенията в НЗОК за тази година са с около 5% по-малко, отчете здравният министър

Броят на инспекциите по контролната активност на НЗОК на болничната помощ за открити нарушавания през 2018 година е по-малък с към 5% спрямо 2017 година Това оповести министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Александър Александров по отношение на доклада за контролната активност на НЗОК за деветмесечието на 2018 година

„ НЗОК реализира контролна активност във връзка с подписани контракти с реализатори на здравна помощ в сходство с условията на Закона за здравното обезпечаване, Националният рамков контракт и методическите инструкции, регламентиращи контролната активност. Контролът се реализира в три посоки: болнична здравна помощ, извънболнична здравна и дентална помощ и определяне и разпределяне на лекарствени артикули “, изясни министърът.

По отношение на болничната здравна помощ Ананиев изясни, че през 9-месечието на 2018 година са осъществени общо 5101 броя инспекции на договорни сътрудници за болнична здравна помощ при осъществени 3891 броя инспекции за същия интервал на 2017 година или растеж от 31,1%.

,,Проверени са 24 452 клинични пътеки, 9195 клинични процедури и 38 218 амбулаторни процедури. Процентът на инспекциите приключва и с открити нарушавания – 24,3% от общо осъществените инспекции. Прави усещане, че броят на инспекциите с открити нарушавания през 2018 година е по-малък с към 5% спрямо 2017 година ", установи Ананиев. Той посочи, че най-честите нарушавания са свързани с неизпълнения на диагностични и лечебни процедури, непроследени индикатори с патологични отклонения и нелекувани на съпътстващи болести, неспазени критерии за дехоспитализация и неточно попълване на здравна документи.

„ За отчетния интервал отчасти са прекъснати или отказани контракти по 51 клинични пътеки “, изясни в допълнение министърът.

По отношение на контрола на извънболничната здравна и дентална помощ здравният министър добави, че са осъществени 9 973 инспекции.

„ Констатирани са нарушавания при 881 инспекции. Проверки са осъществени в 280 лечебни заведения за първична и извънболнична помощ. При инспекциите са установени нарушавания при 251 лекари, което съставлява над 87% от общо тестваните. За установените нарушавания са планувани наказания в размер на 52 200 лева до 155 650 лева За деветмесечието на 2018 година осъществените инспекции отнесени към броя на подписаните контракти на изпълнителите на дентална помощ са 68, 6 приблизително за страната “, заключи Кирил Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР