Броят на потвърдените екзопланети вече е над 5000. Това стана

...
Броят на потвърдените екзопланети вече е над 5000. Това стана
Коментари Харесай

Потвърдените екзопланети вече са над 5000

Броят на доказаните екзопланети към този момент е над 5000. Това стана факт, откакто в понеделник НАСА разгласи, че е доказано съществуването на още 65 такива обекта.

С термина "екзопланета " се разказват всички планети, които са отвън рамките на Слънчевата система. Те са сложни за разкриване и потвърждаване, като е необходим дълъг и комплициран развой. Учените поставят огромни старания в търсенето на разнообразни светове, в това число такива, които може да са с подобаващи за живот условия.

"Това не е просто число. Всяка от тях е нов свят, нова планета. Вълнувам се за всяко такова изобретение, тъй като не знаем нищо за тях ", споделя Джеси Кристиансен, началник на Архива за екзопланети към НАСА.

Учените споделят, че въпреки 5000 планети за наподобява като огромен брой, той е доста дребен. Те считат, че единствено в нашата вселена има "стотици милиарди такива планети ".

Първите са открити преди тъкмо 30 години - през 1992 година - три екзопланети към пулсар. Още тогава учените са уверени, че откакто има оживели планети към неутронна звезда, значи ги има на всички места.

Все още се знае доста малко за към този момент откритите екзопланети. Учените се надяват, че доста по-мощният и съвременен галактически телескоп "Джеймс Уебб " ще помогне за по-детайлното проучване на най-малко част от тях.

Главната цел е научаване повече за Вселената и процеса на формиране на планети. Освен това учените се надяват да открият и планети, които имат сходни условия на живот като тези на Земята. Нито една от тях не е достижима директно от човечеството за момента, само че самото потвърждаване на сходни планети ще е историческо.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР