Броят на поставените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 6

...
Броят на поставените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 6
Коментари Харесай

Над 6 млрд. ваксини срещу коронавируса са поставени вече по света

Броят на поставените ваксини против ковид в света надвиши 6 милиарда. Повече от половината от тях са сложени в три страни - Китай (2,18 млрд.), Индия (0,84 млрд.) и Съединени американски щати (0,4 млрд.), съгласно калкулации на ТАСС въз основа на публични данни на държавните управления и статистика от медии.

До момента в света са сложени 6,002 милиарда ваксини против ковид. Все още не е допустимо да се дефинира какъв брой хора на планетата са минали цялостния курс на имунизация, защото доста страни оповестяват единствено броя на сертифицираните дози ваксини против COVID-19 и броя на поставените ваксини.

В страни като Испания, Малта, Исландия, Португалия, ОАЕ и Сейшелските острови повече от 75% от популацията към този момент е получило най-малко една доза ваксина. В Русия, съгласно изчисленията на ТАСС въз основа на данни от районните управляващи, броят на миналите първия стадий на имунизация предходната седмица е надхвърлил 47 млн. души.

В същото време, по думите на генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, в 50 страни по света, основно в Африка, до края на септември няма да е допустимо да се реализира задачата, сложена по-рано от СЗО за покриване най-малко 10% от популацията с ваксини против ковид.

Според калкулации на специалисти на " Блумбърг " имунизациите, направени по света, в този момент са задоволителни, с цел да имунизират изцяло 38,7% от популацията на света, а междинният % на имунизация е над 33 милиона дози дневно. Ако те се запазят, след шест месеца ще бъде допустимо да се реализира 75% от имунизацията на популацията на света.

Общо в света има повече от 10 ваксини против ковид в гражданското послание, в това число съветските Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, медикаменти от американския тръст Pfizer и неговия немски сътрудник BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и Oxford Университет, китайски компании Sinovac и Sinopharm, индийски Covaxin, както и артикули на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР