„Броят на починалите в България през седмицата 22-29 януари с

...
„Броят на починалите в България през седмицата 22-29 януари с
Коментари Харесай

18,4% спад на починалите с К19, намаляват интензивните при слаб ръст на позитивните

„ Броят на умрелите в България през седмицата 22-29 януари с диагноза SARS-CoV-2 е 485 при 594 предходната седмица. Спад с 18,4%.

Изглежда, че новата SARS-CoV-2 вълна с омикрон разновидността протича със доста по-ниска смъртност. В момента втора седмица след достигането на 60 хиляди нови случаи за седмица имаме на половина по-малко умряли спрямо миналата вълна.

Това, което се предполагаше на база на развиването в ЮАР, доказано в Западна Европа се удостовери и в България. За първи път от 3 месеца насам към този момент не сме първа или втора страна по умряли за седмица на 1 млн. поданици.



За последните седем дни България има 71 умряли на 1 млн. и е изпреварена от Босна и Херцеговина, Хърватия, Северна Македония, Черна гора. Гърция има 70 починали”, написа и демонстрира в графика доцент Т. Безлов.



Нови положителни

Новите положителни проби за SARS-CoV-2 в България през седмицата (22-29 януари) са 61831 при 59152 през миналата седмица.

„ Това е още веднъж връх за България от началото на пандемията (март 2020 г.) Добрата вест е, че растежът през петата седмица се забави внезапно до 4,5%. Може да се надяваме, че сме достигнали до най-високата точка при "омикрон вълната ".

На седмична база позитивните проби също не престават да се усилват до 25,3 от 23,0% в миналата седмица.

В Западна Европа се следи към този момент спад в страните, където вълната с омикрон разновидността стартира най-рано: Англия, Италия, Испания, Швеция, Швейцария и други



Проблемът е, че SARS-CoV-2 вирусът непрестанно ни изненадва. Появата на новия подвариант на омикрон, версията BA.2 пропуща от тестванията и това може мощно да изкриви действителната картин а с новите SARS-CoV-2 случаи”, приключва Безлов.

Мария Пенчева

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР