Броят на операциите срещу джихадисти в Испания се е увеличил

...
Броят на операциите срещу джихадисти в Испания се е увеличил
Коментари Харесай

Властите в Испания са заловили 51 джихадисти от началото на 2017 г.

Броят на интервенциите против джихадисти в Испания се е нараснал доста, оповестява БиБиСи.

 Нападението в Барселона - дело на Ислямска страна онлайн
Нападението в Барселона - дело на Ислямска страна

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

Испания увеличи равнището на опасност от терористичен акт от четвърта на пета степен през месец юни 2015 година

Според статистика на " El Pais " преди офанзивите от през вчерашния ден в Барселона и Камбрилс в страната са били арестувани 51 души, обвинени в джихадизъм.

 Муса Укабир - главен обвинен за нападението в Барселона
Муса Укабир - главен обвинен за нападението в Барселона

18-годишният брат на първия търсен

"We were just about to cross Las Ramblas. We were very lucky " – eyewitness holed up in #Barcelona churchhttps://t.co/uaauW6rmRZ pic.twitter.com/Gnjvkn6HaU
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 17 август 2017 година

През миналата 2016 година в Испания са арестувани 69 души по съмнения за организирането на терористичен акт и радикализация. През 2015 година са били арестувани 75 души.

От локалния всекидневник показват, че равнището на сигурност и наблюдаване в Испания е било засилено след офанзивата от Ница през юли предходната година и нападението в Берлин пред месец декември.

 Продължава издирването на двама българи в Барселона
Продължава издирването на двама българи в Барселона

Близките им не могат да се свържат с тях

Това, което знаем до момента за офанзивите в Испания:
Най-малко 13 души са убити в офанзивата с ван на бул. " Ла Рамбла ". Над 100 са ранени. Пострадалите и жертвите са от 24 разнообразни националности. Изяснено е, че единият от умряли е жител на Белгия. Френският външен министър е съобщил за 26 потърпевши френски жители при офанзивите през вчерашния ден. 11 от ранените са със съществени пострадвания. Продължава издирването на двама българи в Барселона. Близките им не могат да се свържат с тях. Полицията в Барселона арестува двама. (Стана ясно, че най-вероятно двамата арестувани не са съпричастни към атаката). Властите в Испания са заловили трети мъж по съмнения за съучастничество към терористсичните набези през вчерашния ден. Мъжът е арестуван в град Рипол. 18-годишният Муса Укабир е основният обвинен за атентата на бул. " Ла Рамбла ". Той се търси. Укабир е брат на Дрис Укабир, който се съобщи в полицията, откакто медиите разпространиха името и фотографията му. Издирва се водача на вана, предизвикал гибелта на 13 души на бул. " Ла Рамбла ". Часове след офанзивата в Барселона имаше и второ нахлуване - в град Камбрилс. Втората офанзива е била обвързвана с първата. Нападателите прегазили няколко индивида с ван, преди да бъдат убити от управляващите. Ранени са 7 души - 6 цивилни и един служител на реда. Двама от ранените цивилни са с тежки пострадвания. Четирима от общо 5 нападатели в Камбрилс са били убити незабавно, а петият е бил ранен. Стана ясно, че той също е умрял. Всичките нападатели от Камбрилс са носели колани с експлозиви. " Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата. Това е втората най-смъртоносна офанзива в Испания след атентата в Мадрид от 2004 година, когато починаха повече от 190 души.

 Трети арестуван за нападенията в Испания
Трети арестуван за нападенията в Испания

Мъжът е арестуван в град Рипол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР