Броят на общопрактикуващите лекари у нас драстично намалява, а нови

...
Броят на общопрактикуващите лекари у нас драстично намалява, а нови
Коментари Харесай

Има големи градове у нас, в които смяната на личния лекар се оказва невъзможна мисия

Броят на общопрактикуващите лекари у нас фрапантно понижава, а нови попълнения в редиците им съвсем няма. До края на юни всеки здравноосигурен може да смени персоналния си доктор, обаче при тези условия това се оказва задача невъзможна. В Русе за 24 години от началото на здравната промяна контракта си със Здравната каса са прекратили 60 лекари.

Броят на персоналните лекари в Русе е намалял с над 40% - сега те са 86 при 146 през 2000 година.

Практиките са запълнени и не одобряват нови пациенти. Айлин Еминова дълго търсила за себе си и за детето си общопрактикуващ доктор.

" В Русе мъчно се намират персонални лекари. Още при започване на бременността почнах да си диря и открих откакто родих персонален доктор. Не одобряват всички лекари към този момент, отхвърлят ", разяснява Айлин Еминова пред Българска национална телевизия.

За последните 5 години в Русе са регистрирани единствено трима нови общопрактикуващи лекари.

" Твърде малко е на база на това, че те понижават. В смисъл – повече са тези, които приключват процедура заради една или друга причина – заради навършване на пенсионна възраст, поради гибел на общопрактикуващия доктор, имаме прекъснати 2 контракта на двама ОПЛ, които откриха процедура за профилирана извънболнична здравна помощ ", изясни Живка Георгиева – шеф на отдел " Извънболнична помощ ".

Специалността е непривлекателна най-много поради огромната натовареност - да са разполагаем 24 часа, както и конфликтните обстановки.

" Те са на първа линия и пациентите, първият доктор, с който се сблъскват. Неразбирането на част от пациентите, че ОПЛ не са единствено да раздават посоки ", сподели Живка Георгиева – шеф на отдел " Извънболнична помощ ".

Д-р Айрин Сюлейман е общопрактикуващ доктор от 6 месеца. Тя е единствено на 27 години. Преди това 3 години е работила в друга процедура. И е от дребното, които записват нови пациенти.

" Приятелка ми я предложи, която е удовлетворена ", показа Теодора Маркова.

Въпреки натовареността, доктор Сюлейман има желанието и ентусиазма да работи.

" Труден е процесът, бих споделила, доста стъпки, всичко е ново, въпреки и да бях малко осведомена с процеса. Работата при нас е непредвидима, риска постоянно го има, отговорността на 100% я има. Но когато си обичаме работата, всичко си заслужава просто ", безапелационна е доктор Айрин Сюлейман – общопрактикуващ доктор.

В русенска област няма незаети практики, в това число и по селата. Но в случай че броят на персоналните лекари продължава да понижава, в един миг може да се окаже, че има здравноосигурени без достъп до здравна помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР