Броят на новозаразените с ковид у нас намаляват, но нарастват

...
Броят на новозаразените с ковид у нас намаляват, но нарастват
Коментари Харесай

Удари ни нов щам - от Камбоджа, но не е ковид

Броят на новозаразените с коронавирус у нас понижават, само че нарастват инфектираните с грип и остри респираторни болести (ОРЗ). При тях доминиращ е вариантът „ Камбоджа “. От началото на седмицата в Националния център по заразни и паразитни заболявания са открити 29 случая на Камбоджа, като общият им брой за този сезон е 53.

Така излиза, че единствено за последните два дни са регистрирани повече от половината случаи на грип у нас. Рязкото увеличение на болните от грип накара община Благоевград да разгласи епидемиологична конюнктура. Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 - 14 година, следвана от възрастовата група от 0 - 4 година

Обучението на учениците в Благоевградско остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите възпитаници, защото в някои учебни заведения техният брой е към 20%.

С наставление на шефа на РЗИ-Блгагоевград се не разрешават плановите интервенции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски съвещания, профилактичните прегледи, както и осъществяването на плановите имунизации и реимунизации при деца. В взаимозависимост от развиването на епидемиологичната конюнктура могат да бъдат въведени спомагателни ограничения.

Не единствено в Благоевград се усилват случаите на болни от грип и ОРЗ. Данните демонстрират, че през седмицата 7-13 март в цялата страна са регистрирани 2914 такива случаи. Най-много от тях са в София-град - 697, по отношение на 654 случая в миналата седмица. Във Варна са регистрирани 340 случая, а в Бургас 219, което е с 60 повече. Толкова допълнително са и записаните в Сливен. Ръстът на тези заболели на седмична база в Русе е 54, с 38 повече са в Перник, а в Стара Загора с 39. „ Увеличава се броят на респираторните болести, които не са ковид, в това число и на грип през последната седмица в Стара Загора “, пред за „ Монитор “ ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора доктор Слави Славов. По негови думи най-честите недоволства са с по-рязко начало - с по-висока температура, с кашлица, която се получава още първоначално, хремa и болки в гърлото. От думите на ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите в столицата доктор Георги Миндов стана ясно, че растежът на заболелите пациенти с грип и ОРЗ е малко повече, само че продължава да има и доста с ковид. Самият той не е сюрпризиран, че все още тези пациенти се усилват, защото времето е доста студено.

Според него със стоплянето ще си отидат и вирусите.

„ Обикновено през март понижават случаите на грип, само че в този момент се усилват вдействителност “, изясни проф. Нели Корсун, която е завеждащ лабораторията „ Грип и ОРЗ “ в НЦЗПБ. По думите й от време на време има такива аномалии и даде за образец по какъв начин предходната година един респираторен зимен вирус се засилил чак през юни, откакто е спаднала циркулацията на Sars-CoV-2.

„ Може да се каже, че в този момент настава грипният вирус, тъй като към този момент отстъпва COVID-19”, сподели още проф. Корсун. Според нея настъплението не е огромно, изключително сравнявайки го с предни години, когато на сезон е имало по 600 случая. Много повече са грипно болните обаче спрямо предходната година, когато нямаше и един подобен болен. Според нея е допустимо да продължат да нарастват записаните случаи на грип, само че няма да се стигнат стойности както предходни години. Проф. Корсун изясни, че грипният вирус A(H3N2), по-известен като Камбоджа, е най-рисков за лицата над 65 години, както и децата.

„ За този вирус особено е, че предизвиква по-тежки болести.

В сезоните, когато той доминира, има нараснал брой хоспитализации.

При него по-често се постанова болнично лекуване, по тази причина и множеството проби при нас са от хоспиталзирани пациенти “, сподели още завеждащ-лабораторията „ Грип и ОРЗ “ в НЦЗПБ.

Междувременно от Министерството на здравеопазването припомнят, че спазването на главните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост е дейно както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР