Броят на новородените деца през последните десет години е спаднал

...
Броят на новородените деца през последните десет години е спаднал
Коментари Харесай

По-малко от 50 хиляди са бебетата, родени за година у нас

Броят на новородените деца през последните 10 години е понижен с към 10 000. Това демонстрират данните на Националния статистически институт. Според информацията през 2017 година родените бебета в български лечебни заведения са били близо 65 000. През 2020 година те са малко под 60 000, а за предходната година са едвам 49 610. На този декор, броят на абортите у нас постепенно понижава – през 2019 година те са били малко над 20 000, а през предходната под 18 000. Това демонстрира анализът на „ Индекс на лечебните заведения ”.

Напук на мрачната статистика, Елена се радва на петата си рожба.

Казва, че не се тормози да бъде многодетна майка и с неспокойствие е очаквала най-новото попълнение в фамилията си. „ Четири момиченца и едно момченце. Ще бъде цялостна къща с огромни каки и малко бебе. Това е най-голямата наслада ”, споделя тя.

За Мила Белобрадова третото ѝ дете е още един подарък от живота. От опит споделя, че е нужна храброст за огромно семейство. „ Имам момиченца и почтено казано, те са доста добрички. Предразполагат ме и за последващо дете. Много искахме да имаме и едно момченце, за цвят. Възможности постоянно има, щом има обич в фамилията, постоянно има място и за още един член ”, споделя дамата.

В родилните отделения на една от най-големите АГ лечебни заведения у нас – „ Майчин дом ”,

за едно денонощие приблизително проплакват към 10 бебета. Но броят непрекъснато понижава. „ За 2023 година новородените са 3200, със 170 по-малко от по-миналата година ”, заяви експертът акушер-гинеколог в „ Майчин дом ” доктор Юрий Хранов.

Броят на абортите в България в последните години остава с високи равнища. „ Цифрата е съвсем една и съща за тези, които се регистрират в медицинските заведения. Има обаче доста, които не се записват – тези, които се вършат у дома, медикаментозните аборти ”, добави доктор Хранов.

Въпреки че намалената раждаемост се следи в страни от целия свят, съгласно експерти решението на казуса е ефикасна национална политика за стимулиране на родителите и фамилиите.

 

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР