Броят на новите случаи на ХИВ, регистрирани годишно в страните

...
Броят на новите случаи на ХИВ, регистрирани годишно в страните
Коментари Харесай

България отчита ръст от 69% на заболелите от СПИН

 Броят на новите случаи на ХИВ, регистрирани годишно в страните от Европейски Съюз и Англия, понижава с 11% сред 2007 година и 2017 година, до момента в който броят на диагностицираните със СПИН понижава с 58%. Това сочи преглед на епидемията от СПИН, оповестен от " Политико ".

През 2017 година България обаче е отчела растеж от 69% измежду диагностицираните със СПИН в съпоставяне с 2007 година. Драстично е ситуацията при Словакия, която диагностицира един случай на СПИН през 2007 година и 7 през 2017 година, което води до 800% скок на диагностицираните.

При мъжете новите случаи на ХИВ измежду 20-29-годишните доближават най-голям връх през 2015 година в страните от Европейски Съюз и от този момент понижават. Мъжете на възраст 25-29 години са най-високия % новорегистрирани със болестта.

Половият контакт сред мъже остава главният метод на предаване на ХИВ в Европейски Съюз, което прави мощния пол три пъти по-склонен да се болести с ХИВ от дамите. Хетеросексуалният секс съставлява 1/3 от новите случаи, а инжектирането на опиати предизвиква към 5%.

120 са записаните случаи в България при хомосексуалисти (49,79%), а 68 (28,22%) са при хетеросексуални.

Общата наклонност демонстрира понижаване на нови случаи в страни като Белгия, Гърция, Холандия, Испания и Обединеното кралство, и доста нарастване в други страни като България, Кипър, Ирландия, Малта, Полша и Румъния.

Мигрантите съставляват 40% от новите ХИВ инфектирани в Европейски Съюз през 2017 година В България по-малко от 3% от новите инфектирани са мигранти. Швеция е страната с най-вече инфектирани мигранти - 77%, спрямо малко под 5% в Румъния - на последно място измежду страните в Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР