Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния е скочил

...
Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния е скочил
Коментари Харесай

Румъния отчете двоен скок на заразените с COVID-19 след празниците

Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния е скочил над два пъти, откакто по време на празниците ограничаващите ограничения бяха разхлабени. Властите считат, че при петата вълна на пандемията може да има два пъти повече случаи спрямo предходната.

Новите случаи, регистрирани в последните 24 часа, са 3900. Броят им е съвсем двойно по-висок от този в понеделник, само че е надалеч от върха от октомври от 18 863 случаи. Смъртните случаи са 47.

" Вероятно ще следим доста бърз растеж на случаите към 15 януари ", съобщи министърът на опазването на здравето Александру Рафила.

В пика на четвъртата вълна в края на октомври и ноември Румъния зае челните места в международен мащаб по брой смъртни случаи от COVID-19. До момента пандемията е умъртвила 58 866 души в северната ни съседка, чието население е 20 милиона.

Румъния се подрежда на второ място в Европейския съюз по ниско имунизационно покритие, като 40 на 100 от популацията на страната е изцяло имунизирано. През октомври сенаторите отхвърлиха законопроект, който предвиждаше медиците, работещите в обществения бранш и чиновниците на огромни частни компании да имат здравен документ, с което се целеше ускорение на имунизацията. Оттогава съдружното държавно управление разисква нов законопроект със същата цел. Все още се разисква дали законопроектът да бъде изпратен в Народното събрание за утвърждение.

През декември протестиращи, подкрепени от ултранационалистическа опозиционна партия, се пробваха да влязат в Народното събрание в опит за предотвратят одобряването на сходен закон.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР