Броят на нелегалните мигранти, влезли в Испания през миналата година,

...
Броят на нелегалните мигранти, влезли в Испания през миналата година,
Коментари Харесай

Почти двойно е нараснал броят на пристигащите в Испания мигранти през 2023 г.

Броят на незаконните мигранти, влезнали в Испания през предходната година, е повишен с 82,1% спрямо 2022 година достигайки 56 852 души, което се дължи на невижданите пристигания на Канарския архипелаг, сочат представени от Франс прес предварителни данни, оповестени през днешния ден от испанското вътрешно министерство.

Годишната цифра е най-високата от 2018 година насам, когато 64 298 мигранти дойдоха в страната, която е една от главните порти към Европа дружно с Италия и Гърция.

Миналогодишното покачване се дължеше основно на рекордния поток, регистриран на Канарския архипелаг, който претърпя най-тежката си миграционна рецесия през 2023 година Тези атлантически острови, ситуирани край северозападното крайбрежие на Африка, са посрещнали общо 39 910 мигранти, което е със 154,5% повече от 2022 година и надминава предходния връх, подложен през 2006 година

По данни на европейската организация Фронтекс тези мигранти са пристигнали главно от Мароко и Сенегал.

Миграционният маршрут до Канарските острови е извънредно рисков. По данни на испанската неправителствена организация " Каминандо фронтерас ", която разчита на незабавни позвънявания от незаконни имигранти в морето или техни родственици, сред 2018 и 2022 година над 7800 мигранти са починали, пробвайки се да доближат архипелага от крайбрежията на Африка.

Броят на идващите в Испания през Средиземно море от Мароко или Алжир е повишен с 19,1% предходната година, достигайки 15 435 души. От друга страна броят на мигрантите, влезнали през испанските анклави Сеута и Мелиля е понижен с към 46%, достигайки 1234 души. Двата анклава в северната част на Мароко са единствените сухопътни граници на Европейски Съюз в Африка, напомня Агенция Франс Прес.

Спадът, почнал през 2022 година, е обвързван с нормализацията на испанско-мароканските дипломатически връзки. Рабат е основен сътрудник на Мадрид в битката против противозаконната миграция.

Въпреки повишаването на броя на идващите в Испания мигранти обаче, те са близо три пъти по-малко от записаните от Италия, която по данни на Фронтекс е главната входна точка в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР