Броят на нелегални мигранти, пристигащи в Европа, се е увеличил

...
Броят на нелегални мигранти, пристигащи в Европа, се е увеличил
Коментари Харесай

Бум на нелегалните мигранти в ЕС

Броят на незаконни мигранти, идващи в Европа, се е нараснал с две трети през последната година. Това отчита европейската гранична организация " Фронтекс ", публикувайки в понеделник данни за първите 10 месеца от годината.

Над 275 500 противозаконни пресичания на европейските граници са засечени сред януари и октомври, което е растеж 73% на годишна база и най-високото равнище, записано от 2016 година насам.

Само през октомври към 36 500 души са пресекли нелегално границите на Европейски Съюз, с 47% повече спрямо октомври 2021 година

Западнобалканският маршрут остава най-активен, като растежът е близо три пъти по отношение на предходната година.

" Фронтекс " показва, че по маршрута, едно от отклоненията на който минава от Турция през България, броят на засечените пресичания е най-голям от пика на миграционната рецесия през 2015 година насам.

Според граничната организация той се дължи частично на към този момент познати канали, през които влизат главно мигранти от Афганистан и Ирак.
Отчасти на корист с безвизовия режим, който Сърбия поддържа с страни като Индия, Тунис и Бурунди. " Някои мигранти употребяват безвизов достъп, с цел да пътуват през летището в Белград и по-късно да се насочат по суша към външните граници на Европейски Съюз ", написа в отчета на граничната организация. Сърбия разгласи, че ще вкара визи за жители на Бурунди и на Тунис преди края на годината. В понеделник Европейската комисия заяви, че продължава да беседва с държавното управление за уеднаквяване на визовата политика на Сърбия с тази на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР