Броят на наказателните процедури срещу България трябва да намалее с

...
Броят на наказателните процедури срещу България трябва да намалее с
Коментари Харесай

Губим делата пред ЕК за чистотата на въздуха, пречиствателните станции и Натура 2000

Броят на наказателните процедури против България би трябвало да намалее с общо 7. Toва съобщи вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов на конференция пред публицисти, отдадена на наказателните процедури в бранш " Околна среда ".

Сандов изясни, че шестте месеца на държавното управление се навършват в понеделник. Стартирахме годината с 18 наказателни процедури - една е затворена, към този момент са 17, съображение да бъдат затворени има по още 3 наказателни процедури, други 2 са в развой на правене на подзаконови нормативни актове, заключи екоминистърът.

В интервала юли-септември месец би трябвало да бъдат затворени въпросните 7 процедури, а в Министерство на околната среда и водите продължава усилена работа и по останалите наказателни процедури - 11.

Сандов уточни, че страната ни получила правосъдно решение по две процедури - по едната сме изпълнили уговорките си, само че за серните диоксиди предприятията в Гълъбово и Димитровград би трябвало да действат по този начин, че да няма замърсявания. Ако има замърсявания, ще се прибегне до затваряне, само че Сандов мощно има вяра, че предприятията ще се стремят самите им индустриални процеси да не позволяват повишени правила на серен диоксид.

Рекултивацията на депата също се прави - останали са общо 10. Ангажиментите за депата са на общините, посочи екоминистърът.

Наказателна процедура, която няма да се предотврати, е за пречиствателните станции за обитаеми места сред 1000 - 2000 души. Осъдителна наказателна процедура се чака и поради завишаването на фините прахови частици. Много зависи общините да приложат всички ограничения, изключително по Оперативна стратегия " Околна среда ", с цел да могат да се заменят отоплителни уреди в градове с потвърдени равнища на ФПЧ, уточни министърът.

В бранш НАТУРА 2000 имаме три наказателни процедури, като по една от тях най-вероятно ще загубим делото. 2014 година е трябвало да бъдат оповестени всички зони от НАТУРА 2000 с проекти и цели - това не е било направено.

По отношение на Националния отчет за положението и опазването на околната среда за 2020 година, Сандов изясни, че отчетът ще бъде гласуван на идващия Министерски съвет. Негативните трендове от отчета са, че излъчванията от амоняк у нас са високи и вместо понижаване, от 2005 до 2020 година има зашиване с 1.7%

Замърсяването с фини прахови частици също продължава да е високо - за 2020 година 60% от популацията на България живее в обитаеми места със повишени фини прахови частици. Има и завишаване на равнищата на излъчванията от превоза и то доста за интервала от 2020 година 97.3% от общо употребяваното количество горива са в бранш " Транспорт ". Относителният дял на автомобилния превоза нараства от малко над 50% през 2000 година до 84.3% през 2020 година

През 2026 година най-вероятно, в случай че не сме постигнали сериозен прогрес в бранш " Транспорт ", той ще бъде най-големият замърсител на въздуха, предизвести Сандов.

Някои от позитивните трендове е, че като цяло понижават излъчванията от серен диоксид, само че към момента сме в нарушаване на европейското законодателство. За интервала 2005-2020 година с 93% понижава серният диоксид, а азотните оксиди понижава с 51% през същия интервал.

Друга позитивна наклонност е, че популацията на страната не е изложено на равнища на озон.

Следващата позитивна наклонност, която открои Сандов, е, че не са регистрирани епидемиологични гърмежи с питейните води през 2020 година Нямало и зони, в които водите за къпане се класифицират с неприятно или приемливо положение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР