Броят на мигрантите, които пристигат в Испания по море от

...
Броят на мигрантите, които пристигат в Испания по море от
Коментари Харесай

Все повече лодки с мигранти от Африка се насочват към Испания

Броят на мигрантите, които идват в Испания по море от Северна Африка, се е удвоил през 2017 година спрямо предходната година. Това демонстрира статистика на Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, която демонстрира, че страната скоро може да се трансформира в " най-горещата точка " за влизане на мигранти в Европа.

Пристигналите на европейските крайбрежия бежанци и мигранти предходната година са близо 360 000. За първите шест месеца на тази година пристигналите в Италия по море са към 85 000, а от тях за по-малко интензивния интервал януари-май за регистрирани 59 000 мигранти.

Броят на достигналите Испания посредством рисковото пътешестване през Средиземно море за същия петмесечен интервал е доста по-малък - едвам 6800 - само че това число е със 75% по-голямо, в сравнение с за първите пет месеца на 2016 година, сочи статистиката на ВКБООН. Само за юни, когато броят на новодошлите мигранти стартира по-рязко да нараства, пристигналите са 1900 души - множеството от тях от Гвинея, Брега на слоновата кост, Гамбия и Камерун - или четири пъти повече, в сравнение с през юни предходната година.

" Хората приказват за опцията да отидат в Испания. Изглежда по-безопасно да минат през Мароко и оттова до Испания, в сравнение с посредством Либия. Разликата е в това, че Либия няма президент, а Мароко има (крал) - няма оръжия като в Либия, " споделя Буба Фубаре, 27-годишен зидар от гамбийската столица Банджул. По-рано тази година той опитал да доближи Европа през Либия.

Много африкански мигранти, минали през раздираната от спорове страна, която е в безпорядък от 2011 година насам, описват, че са били бити, държани в лагери без храна и вода или даже разменяни като плебеи, преди да бъдат арестувани като заложници, за насилствен труд или полова употреба.


© Associated Press

Оградите, които отделят испанските анклави в Африка Сеута и Мелия от мароканската територия, не са постоянно желан вид от мигрантите поради засиленото полицейско наличие.

Подобна метаморфоза се следи и по по този начин наречения " Западен средиземноморски маршрут " - Алборанско море (между Испания на север и Мароко и Алжир на юг - бел. ред.) към този момент е по-популярно от Гибралтарския пролив или испанските анклави в Африка, Сеута и Мелия, където засилената сигурност затруднява пресичането на границата.

Между 2011 и 2016 година едвам към 5000 мигранти годишно пристигаха в Испания съгласно държавните данни. Страната имаше проблем с миграцията десетилетие по-рано - единствено за 2006 година там дойдоха 39 180 души - от Африка и Латинска Америка. Властите считат, че тази година е допустимо броят на новодошлите да доближи 11 000. Според ВКБООН обаче тя не е подготвена и за подобен приток на мигранти - организацията упорства, че Испания сега не разполага с нужня потенциал, с цел да се оправи с групи в риск като жертви на трафик на хора, непридружени малолетни и бежанци.

Мадрид не одобри задушевно концепцията на Италия да разреши избавителни лодки с африкански мигранти да идват и в други европейски пристанища (освен италианските), защото потенциалът на страната да приема новодошли е на процедура напълнен. Говорителят на комисариата за Испания Мария Хесус Вега обаче предизвестява, че въпреки обстановката на испанските крайбрежия към момента да не е спешна, управляващите би трябвало да са подготвени за засилен мигрантски приток, с цел да не позволен " това, което стартира в други места в Европа през 2015 година, да се случи и тук ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР