Броят на медицинските сестри в българските болници намалява с невиждани

...
Броят на медицинските сестри в българските болници намалява с невиждани
Коментари Харесай

Броят на медицинските сестри у нас намалява драстично

Броят на медицинските сестри в българските лечебни заведения понижава с невиждани темпове през последните 30 години. За превъзмогване на казуса са нужни поредност от добре премислени ограничения и време, защото човешкият запас в здравната система няма по какъв начин да бъде притеглен " от през днешния ден за на следващия ден ". Подобна отрицателна наклонност се следи в цяла Европа, само че данните за страната ни демонстрират, че броят на медицинските сестри в лечебниците ни е под междинното за общността. Това уточни доктор Красимир Грудев, ръководител на Управителния съвет на Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) и съсобственик на МБАЛ „ Тримонциум ”, който откри през вчерашния ден в Бургас семинар на тематика " Частното болнично опазване на здравето в България – провокации и вероятности ". Събитието се провежда и във връзка десетата годишнина от основаването на НСЧБ (бел. а. 16 февруари 2013 година).

Според изнесените от доктор Грудев данни през 1990 година броят на сестрите в лечебните заведения у нас е бил близо 54 000, през 2000 година понижава до под 31 500, а към 31 декември 2022 година статистиката демонстрира, че българските медицински сестри в системата на опазването на здравето са малко под 29 000. В своя презентация ръководителят на УС на НСЧБ засегна и тематиката за броя на частните лечебни заведения в България. Той разяснява, че той не може да се дефинира като ненужно огромен.

“През 1956 г.град Бургас е имал 80 000 поданици. Днес те са над 200 000, а през летния сезон евентуално доста повече. Ако през 1956 година в града е имало две лечебни заведения то в този момент, когато популацията е в пъти повече, и когато имаме доста по-развит туризъм, тези лечебни заведения би трябвало да бъдат най-малко 10. Не са доста лечебните заведения в Бургас, а в противен случай, може да се окаже, че са малко “, сподели доктор Грудев.

Семинарът на НСЧБ беше открит в Бургас, а хазаин бе екипът на Медицински център “Д-р Стайков “ в лицето на мениджърския екип доктор Вергиния Цанова и доктор Йордан Стайков. Сред формалните посетители бяха регионалният шеф на Област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, ръководителят на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова, представители на частни лечебни заведения от цялата страна и няколко лекарски организации, измежду които и сдружението " Младите лекари " в Бургас, предава Българска телеграфна агенция.

“Мястото и ролята на частните лечебни заведения в опазването на здравето е доста значима. Областта се трансформира и към този момент е център на медицината. И това се дължи точно на частните лечебни заведения, за което желая да поздравя притежателите. Благодарение на сътрудниците успяхме да се оправим с пандемията. Разбирам от притежателите на частните лечебни заведения, че здравната промяна, такава, каквато беше замислена преди 20 години, не се е придвижила в позитивна посока. Недобра процедура е националният рамков контракт и интервалът, в който е написано да се подписва. Като регионален ще направя нужното, в случай че имате хрумвания и законодателни начинания, да ги предложим на здравния министър. Той е практик и е наясно с пулса на проблемите в опазването на здравето “, сподели по време на откриването на събранието регионалният шеф проф. Мария Нейкова.

Много пациенти от Бургас и района към момента пътуват за лекуване до Истанбул, само че с ресурса на частните лечебни заведения тази уязвимост може да се преодолее, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

“Преди години, когато станах кмет, правихме една анкета в общината. Имаше притеснителни тематики, свързани със опазването на здравето. Бургас беше неприятен образец в страната. Родилките раждаха в Сливен и Варна, само че не и в Бургас. Имаше доста тъжби против здравната помощ, в това число и против рехабилитацията. След много години в поддръжка на начинания, свързани главно с частни здравни планове, сега Бургас може да се похвали с високо равнище на здравната услуга, което се дължи в вложението на нови частни лечебни заведения. Ние, като локална власт, гледаме гъвкаво и партньорски на проблемите в опазването на здравето. Аз виждам нашата роля и в подпомагане за развиване на медицинския факултет, увеличение на студентите и впрочем. Вчера се преборихме за повече бройки за учащи се за медицински сестри във факултета по здравни грижи в Университет “Проф. доктор Асен Златаров “. Желанието ни е Бургас да се трансформира в здравен хъб, където пациентите ще получават сложни услуги и няма да се постанова да се пътува до други градове. Много пациенти към момента пътуват и до Истанбул. С ресурса на частните лечебни заведения тази уязвимост може да се преодолее. Тук работят доста високо квалифицирани лекари, имаме модерна техника. Прилагат се водещи практики. У нас може да има и се случва качествено опазване на здравето “, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на срещата.

„ Инициативи на НСЧБ за промени и допълнения по съществени здравни закони за повишение достъпа, успеваемостта и качеството на болничната здравна помощ ” беше тематиката на презентация, показана от адв. Ива Пехливанска, член на УС на НСЧБ и ръководител на Съюз на парамедиците в България. Д-р Цветан Диманов, също член на УС на НСЧБ, заключи данни от европейската статистика, обвързвана с финансиране на опазването на здравето и системата за остойностяване на болничната здравна помощ във Англия. Валентина Маринова очерта визията за бъдещото развиване на частните лечебни заведения с презентацията си „ Частните лечебни заведения – Нова визия за болничната помощ ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР