Броят на компаниите, които плащат откуп за данните си на

...
Броят на компаниите, които плащат откуп за данните си на
Коментари Харесай

Защо жертвите на хакери спряха да плащат откупи

Броят на фирмите, които заплащат " откуп " за данните си на хакери, е паднал до рекордно ниските 29% в края на 2023 година, демонстрират данните на профилираната компания Coveware, представени от BleepingComputer.

За съпоставяне, при започване на 2019 година 85 на 100 от изумените бизнеси са плащали на киберпрестъпниците. Още към средата на 2021 година, обаче, стартира да се вижда резистентен тренд на понижаване на платените откупи - както като брой, по този начин и като размер.
 Страните в света, най-вече атакувани от хакери
Страните в света, най-вече атакувани от хакери

Кои са в челната десетка и къде се подрежда Европа

Към края на 2023 година към този момент сумите всеобщо се въртят към 200 000 $.

Coveware, които се занимават точно с договаряния при ransomware обстановки, означават, че дори при потвърдена кражба на данни, единствено 26% от компаниите заплащат. Не е сработила и смяната в тактиката на хакерите от 2022 година, когато те започнаха да се целят в по-големи организации с упованието, че " плячката " ще компенсира по-малкия брой огънали се жертви.

Експертите показват няколко аргументи за измененията:
По-добра подготовка на фирмите за киберинциденти; Липса на доверие в хакерите за това, че няма да разгласяват крадените данни; Правен напън в районите, където заплащането на " откуп " е нелегално.
По отношение на последното, евентуално не е изненада, че компания, която договаря за ориста на крадени данни, е срещу. Според Coveware възбраните основават риск от основаването на сив бранш, в който изумени компании не афишират публично случаите и се пробват да позволяват проблемите си посредством медиатори, опериращи на и оттатък ръба на закона.
 Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута
Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Смята се, че те се намират в Източна Европа или Русия

В същото време, от компанията са на мнение, че са нужни повече старания в посока на това за хакерите да не бъде елементарно да трансформират заграбването на данни в бизнес с огромни и лесни за прибиране облаги.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР