Броят на жертвите при атентата в концертната зала край Москва

...
Броят на жертвите при атентата в концертната зала край Москва
Коментари Харесай

Жертвите на атентата се увеличават: Русия скърби, а светът е съпричастен към болката ѝ (ГАЛЕРИЯ

Броят на жертвите при атентата в концертната зала край Москва набъбна до 133. Все още се работи по издирването на починали и ранени в " Крокус сити хол “ в Красногорск. Нападението е най-смъртоносната терористична офанзива против столицата на Русия от десетилетия.

То идва по-малко от седмица, откакто президентът Владимир Путин си обезпечи победа в президентските избори, като по този метод стегна захвата си върху страната, която ръководи от началото на века, разяснява Си Ен Ен.

Цяла Русия скърби след случилото се, хората слагат цветя и палят свещи на разнообразни места в памет на жертвите. Жителите на редица непознати страни също показаха съпричастност си към болката на съветския народ. Кадри на Ройтерс демонстрират поднасянето на цветя пред съветските посолства в Берлин, Рим и Белград.

 След атентата в Русия Снимка: Ройтерс

Български жители и руснаци също отидоха пред Руското посолство в София, с цел да почетат паметта на починалите почтени жертви.

Междувременно ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и новата говорителка на НАТО Фара Далала осъдиха по едно и също време терористичната офанзива в Крокус Сити Хол в платформата Х.

" Ние недвусмислено осъждаме офанзивите против гости на концерти в Москва. Нищо не може да оправдае тези отвратителни закононарушения. Нашите най-дълбоки съчувствия към жертвите и техните фамилии ", написа говорителката на НАТО.

„ Категорично съдя терористичната офанзива против „ Крокус Сити Хол “ в Москва, за която отговорност пое терористичната организация „ Ислямска страна “, съобщи Урсула фон дер Лайен.

„ Остро съдя терористичната офанзива против цивилни в " Крокус Сити Хол " в Москва. Искрени съболезнования на фамилиите на тези, които са изгубили близки. Пожелавам бързо възобновяване на ранените “, написа във Facebook президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски. 

Полският министър председател Доналд Туск съобщи, че офанзивите в Москва, при които починаха минимум 133 души, не би трябвало да се трансформират в " предлог " за увеличение на насилието и " експанзията ".

„ Полша изрично осъжда бруталната офанзива против „ Крокус Сити Хол “ в Москва. Всички скърбим за фамилиите на жертвите. Надяваме се, че тази ужасна покруса няма да стане мотив за ескалация на принуждение и експанзия ”, съобщи той.

Свидетелства разказват ужасяващите подиуми, а оживели си спомнят по какъв начин са се правили на мъртви, с цел да избягат от концертната зала, в която в събота към момента горяха пожари.

„ Нападателите стояха на изхода. Станахме и тръгнахме. Видяха ни. Някои от тях избягаха и започнаха да стрелят по хората. Аз паднах на пода и се престорих, че съм мъртва. А едно момиче до мен беше убито ”, споделя жена в Инстаграм.

„ Огънят пламна и те затвориха вратата. Лежах, дишайки под вратата. След известно време изпълзях, огледах се, на всички места имаше пушек и запълзях към изхода ”, споделя още тя.

Путин хвърли виновността върху Украйна за смъртоносната офанзива в свое видео изказване. В него той съобщи, че е имало обезпечен „ прозорец “ за нападателите да избягат в Украйна.

Руският президент също разказа случилото се като „ варварска терористична офанзива “ и изрази дълбоки съболезнования към околните на починалите. Той разгласи 24 март за ден на народен печал.

Четирима мъже, обвинени в осъществяването на офанзивата, бяха арестувани при опит да пресекат границата на Русия с Украйна. По-рано терористичната формация “Ислямска страна “ пое отговорност за офанзивата, само че не даде доказателства в поддръжка на изказванието.

Беларуският дипломат в Русия в това време сподели, че беларуските специфични служби са помогнали на Русия да попречи на „ терористите “ да избягат през границата в петък вечерта.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР