Броят на жертвите на наводнения в Гърция нараства, докато спасителните екипи превозват жителите на безопасно място

...
Броят на жертвите на тежки наводнения в Централна Гърция достигна
Коментари Харесай

Броят на жертвите на тежки наводнения в Централна Гърция достигна 10 души в петък, докато други четирима остават в неизвестност, каза министърът на гражданската защита на страната. Спасителните екипи с хеликоптери и лодки прекараха стотици хора от наводнените села на безопасно място.

Наводнения, предизвикани от дъждовни бури, засегнаха и съседни България и Турция, убивайки общо 22 души и в трите страни от началото на дъждовете във вторник.

В Гърция дъждовните бури превърнаха потоците в буйни порои, които скъсаха язовири и отнесоха пътища и мостове и хвърлени коли в морето. Властите съобщиха, че някои райони са получили два пъти повече от средните годишни валежи за Атина само за 12 часа.

Въпреки че дъждовните бури са намалели до петък, наводненията продължиха да се покачват, след като река Пинейос излезе от коритото си близо до град Лариса, един от най-големите градове в Гърция с население от около 150 000 души, задействайки заповеди за евакуация за няколко района.

„Ситуацията е трагична“, каза жителката на Лариса Йоана Гана пред гръцкия телевизионен канал Open, добавяйки, че нивата на водата в нейния наводнен квартал се покачват „за минута с минута."

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас каза, че нивата на река Пинейос ни "държат в постоянна готовност".

"Всички трябва да внимават много, тъй като наводнението може да се засили всеки момент," каза той.

До петък следобед, каза Кикилиас, 1700 души са били спасени с лодки и превозни средства, докато други 296 са били изтръгнати от наводнените райони с хеликоптери от 14 села, включително 150 души, които са се нуждаели от незабавна медицинска помощ .

Повече от 1000 спасители и 20 хеликоптера участваха в спасителната операция, включително три швейцарски хеликоптера, които бяха в Гърция, за да помогнат в усилията за борба със скорошните смъртоносни пожари. Те са били използвани за превоз на храна и вода до наводнените села, каза Кикилиас.

Премиерът Кириакос Мицотакис, който отмени годишната си реч за състоянието на икономиката, планирана за уикенда, и посети наводнените райони в петък, каза, че е имал се свърза с Европейския съюз, за ​​да поиска финансова помощ от 27-членния блок за възстановяване.

„Първият ни приоритет през следващите няколко дни е да гарантираме, че можем да евакуираме нашите съграждани от райони, където може да са в опасност“, каза Мицотакис .

Стотици хора бяха хванати в капан в села, недостъпни за превозни средства, тъй като пътищата бяха отнесени или отрязани от каменопади. Спасителни екипи помогнаха на малки деца, възрастни хора и хора на носилки от хеликоптери при кацането им в плацдарм в град Кардица. Местни медии показаха сцени на опустошение.

Спасителите до гърдите във водата носеха възрастен евакуиран на носилка на раменете си, докато жители на села, останали без електричество или питейна вода, се обаждаха на гръцките телевизионни и радиостанции, призовавайки за помощ и казвайки, че хората все още са в капан без храна или вода.

В района на Пилион жителите и туристите бяха транспортирани на безопасно място по море късно в четвъртък, тъй като всички пътища за достъп до някои села бяха прекъснати.

Властите са разположили бързи специалисти по водно спасяване и водолази, тъй като наводненията се покачиха над два метра (шест фута) височина в някои райони, оставяйки много къщи наводнени до покривите им. Жителите на някои села съобщават за напълно срутени сгради.

Наводнението последва опустошителни горски пожари, които унищожиха обширни масиви от гори и земеделски земи, изгориха домове и оставиха повече от 20 жертви.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР