Броят на жертвите на горските пожари в Мауи възлиза на 93. Ето какво знаем за най-смъртоносния пожар в САЩ от повече от век

...
Екипите в западен Мауи продължават сърцераздирателната работа по пресяване на
Коментари Харесай

Екипите в западен Мауи продължават сърцераздирателната работа по пресяване на пепелта от това, което някога е било домове и любими забележителности, унищожени от най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от 100 години – и броят на жертвите расте.

Досега са потвърдени най-малко 93 смъртни случая от пожарите и все още има хора в неизвестност, тъй като екипи за търсене с трупни кучета търсят останки в унищожени квартали.

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

Опустошението е това, което е останало след множество едновременни горски пожари, които започнаха да се разпространяват хаотично във вторник, внезапно прескачайки и поглъщайки домове, принуждавайки мъчителни бягства и измествайки хиляди.

„Това е най-голямото природно бедствие, което някога сме преживявали“, каза губернаторът на Хаваите Джош Грийн на пресконференция в събота вечер. „Това също ще бъде природно бедствие, чието възстановяване ще отнеме невероятно много време.“

Докато Федералната агенция за управление на извънредни ситуации по-рано в събота заяви, че е преждевременно да се определи дори приблизителна сума в долари за щетите, нанесени на Мауи, губернаторът изчисли, че „загубите наближават 6 милиарда долара“.

Дори когато властите правят равносметка на загубите и започва работа по идентифицирането на изгубените близки, престрелката не е спряла.

Докато пожарникарите постигнаха напредък срещу трите най-големи горски пожара, смъртоносният пожар в тежко засегнатата Лахайна все още не е напълно овладян, каза в събота началникът на пожарната в окръг Мауи Брад Вентура.

Ето какво знаем за пожарите, техните жертви на острова и планината от работа, която предстои:

Горският пожар в Лахайна изминаваше една миля всяка минута

 Пожарникар от окръг Мауи се бори с пламнали пожари в каньон в Кула на остров Мауи, Хавай, неделя. class= Пожарникар от окръг Мауи се бори с пламнали пожари в каньон в Кула на остров Мауи, Хавай, неделя. Майк Блейк/Ройтерс

Най-разрушителният и смъртоносен от пожарите, горският пожар в Лахайна, се разпространи с изключителна скорост, каза губернаторът във видео актуализация в неделя следобед.

На тази снимка, предоставена от Тифани Кидър Уин, мъж минава покрай останките от горски пожар на 9 август 2023 г. в Лахайна, Хавай. На тази снимка, предоставена от Тифани Кидър Уин, мъж минава покрай останките от горски пожар на 9 август 2023 г. в Лахайна, Хавай. Тифани Кидър Уин/AP

„Когато ветровете се усилиха – ветрове с пориви до 81 мили в час – пожарите се разпространиха бързо“, каза Грийн. „Смятаме, че между 60 мили в час и 81 мили в час в тази част на острова и това означаваше, че огънят пътува една миля всяка минута.“

Метеорологичната служба издаде „предупреждение за червен флаг“ в понеделник, тъй като сухите земи, поривистите ветрове и ниската влажност се комбинират, за да подготвят сцената за критични метеорологични условия за пожар.

До вторник следобед ветровете, свързани с мощния ураган Дора, преминаващ на стотици мили южно от Хаваите, раздухаха пламъците на вече горящи горски пожари и бяха обявени многобройни евакуации за пожарите в Лахайна и горната част на Мауи.

Пламъците прескочиха магистралите и внезапно се появиха в дворовете и домовете на хората.

„Това беше много бързо развиващ се пожар“, каза американският пожарен администратор Лори Мур-Мерел на съботната пресконференция.

Огънят се движеше „ниско до земята и структура до структура – ​​невероятно бързо, което изпревари всичко, което пожарникарите биха могли да направят в ранните часове“, добави тя.

Към 15ч. местно време в неделя, пожарът в Лахайна, простиращ се на 2170 акра, беше овладян на 85%. Междувременно пожарът в Upcountry или Kula беше овладян на 60% и се оценяваше на 678 акра.

Лахайна е най-тежко засегнатата област

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР