Броят на жертвите на бурята, която връхлетя три южноафрикански държави,

...
Броят на жертвите на бурята, която връхлетя три южноафрикански държави,
Коментари Харесай

70 жертви на тропическата буря Ана в Южна Африка /снимки/

Броят на жертвите на бурята, която връхлетя три южноафрикански страни, набъбна до 70 в четвъртък, до момента в който екипите за незабавна помощ се бореха да поправят развалената инфраструктура и да оказват помощ на десетки хиляди потърпевши.
В понеделник тропическата стихия "Ана " доближи сушата в Мадагаскар, а по-късно връхлетя Мозамбик и Малави.
Спасителите и управляващите в трите страни към момента правят оценка цялостния размер на вредите. Мадагаскар оповестява за 41 починали, 18 души са починали в Мозамбик, а 11 - в Малави. Остатъци от бурята са минали над Зимбабве, само че там не се оповестява за смъртни случаи.
В трите най-силно наранени страни са развалени десетки хиляди домове. Някои от тях се срутиха от проливния дъжд и затрупаха жертвите си под руините.
Мостовете бяха отнесени от пълноводните реки, а добитъкът се удави и потопи нивите, унищожавайки поминъка на фамилиите по селата.
В Мадагаскар 110 000 души трябваше да изоставен домовете си. В столицата Антананариво учебни заведения и спортни зали бяха превърнати в незабавни убежища.
"Взехме със себе си единствено най-важните си движимости ", споделя пред Агенция Франс Прес Бертин Разафиарисоа, който се е подслонил в една спортна зала с 10-членното си семейство.
В северната и централната част на Мозамбик Ана унищожи 10 000 къщи, десетки учебни заведения и лечебни заведения и събори електропроводи.
Метеорологичната работа на Мозамбик чака през идващите дни над Индийския океан да се образува нова стихия. До края на дъждовния сезон през март се чакат до шест тропически циклона.
В прилежащо Малави държавното управление разгласи положение на естествено злополучие.
По-голямата част от страната при започване на седмицата остана без електричество, откакто наводненията засегнаха електроцентралите. До четвъртък електрозахранването беше възобновено в някои елементи на страната, само че елементи от електрическата мрежа бяха разрушени.
"Приоритет за нас в този момент е възобновяване на електрозахранването на здравните заведения, системите за филтриране на водата и учебните заведения ", се споделя в изказване на националната енергийна компания.
През последните години Южна Африка и изключително Мозамбик нееднократно пострадаха от разрушителни стихии.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР