Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от

...
Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от
Коментари Харесай

Заради липса на донори: България е на дъното на ЕС по трансплантации

Броят на осъществяваните трансплантации у нас е неведнъж по-нисък от този в другите европейски страни, демонстрират данни на здравното министерство. Регистрите на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ демонстрират, че през последните години (2016-2019 г.) в България са направени: 108 трансплантации на бъбрек (80 от трупен донор и 28 от жив донор); 41 на черен дроб (36 от трупен донор и 5 от жив донор); 19 на сърце. Данните бяха изнесени от вестник " Сега " във връзка Международния ден на донорството, който се отбелязва през днешния ден.
По данни на организацията през последните 12 години са осъществени 177 броя алогенни трансплантации на стволови кафези. Към сегашния миг в страната се нуждаят от трансплантация: на бъбрек -1018 болни; на сърце - 47 болни; на черен дроб - 46 болни; на бял дроб - 18 заболели.
Данните са от плана на национална стратегия за поощряване на донорството в идващите 4 години. В нея се означават редица проблеми с донорството и трансплантациите у нас - дефицит на органи за трансплантация; дефицит на подготвени специалисти; недоразвита и зле оборудвана материална база за взимане, запазване и присаждане на стволови клетки; липса на задоволителна осведоменост на българските жители по отношение на нуждата от човешка взаимност и поощряване на донорството и други.
У нас шест лечебни заведения могат да правят трансплантации - Университетска болница „ Лозенец ”, Александровска болница, „ Св. Екатерина ”, Военномедицинска академия (ВМА) и „ Пирогов ” – в София, и „ Св. Марина ” – във Варна. Клетъчни трансплантации се вършат в СБАЛОХЗ в София, както и в Национален хематологичен център.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР