Броят на хората с рак на дебелото черво се увеличава.Тревожната

...
Броят на хората с рак на дебелото черво се увеличава.Тревожната
Коментари Харесай

Доц. Кацаров: Расте броят на хората с рак на дебелото черво, изследвайте се

Броят на хората с рак на дебелото черво се усилва.

Тревожната статистика изнесе доцент Александър Кацаров, шеф на Първо поделение на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия (ВМА).

По думите му е безусловно неотложно за окултни кръвоизливи да се изследват хората, които имат близки роднини – родители, брат или сестра, диагностицирани с рак на дебелото черво. За тях проучването е добре да се направи при навършване на 45-годишна възраст, а за останалите – над 50-годишна възраст.

Над 300 лекари и студенти по медицина ще вземат участие в започващия през днешния ден двудневен Национален симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия BULENDO-2024, означи още доцент Кацаров. Предвижда се проява на повече от 30 ендоскопски операции, които ще се извършат в операционните зали на Клиниката по гастроентерология.

Лекарят сложи значим фокус върху профилактичните прегледи, които българинът към момента няма здравната просвета постоянно да прави.

`Скринингът за рак на дебелото черво е стандарт в цяла Европа, това е и консенсус на Европейското сдружение по гастроентерология, защото посредством него може да се открие избрана популация пациенти, които да са позитивни. Ако резултатът е позитивен, пациентът предстои на по-подборно проучване, консултиране и лекуване, в случай че се постанова. Целта на скрининга е предварителна защита на рак на дебелото черво, защото честотата на тази локализация се усилва. Освен лекуването на ранните стадии и възстановяване на качеството на живот на пациентите, се понижава и финансовата тежест върху здравната система и върху медицинския личен състав ", сподели доцентът пред Българска телеграфна агенция.

По думите му е повече от неотложно всеки, навършил 50-годишна възраст, да се изследва за окултни кръвоизливи.

" В доста страни проучването за окултни кръвоизливи е наложително, даже се постановат наказания на пациентите, в случай че не създадат проучването ", увери той.

" Кървенето не е единствено вследствие на рак на дебело черво, само че пациентът би трябвало да посети гастроентеролог, с цел да се създадат спомагателни проучвания, защото предварителният тест може да даде подправено позитивен или подправено негативен резултат. Кървенето може да се дължи на хемороиди, на полипи и в доста редки случаи - на злокачествено заболяване ", добави лекарят.

Според него всеобщият скрининг няма за цел да сътвори всеобща неуравновесеност, макар че е допустимо да стане тъкмо по този начин. Идеята за скрининг е да се открият, в случай че има, лезии в доста ранен етап и да се лекуват. Целта на ранната диагностика е да се избегне инвалидизацията на пациента. По думите му полип на дебело черво до 10 години би могъл да се промени в рак на дебелото черво.

Има изследвания и научни разработки, съгласно които е допустимо храните, съдържащи генномодифицирани организми и храните, съдържащи изкуствени оцветители, да способстват за поява на рак на дебелото черво, само че това не е изрично потвърдено, добави доцент Кацаров. Важно е хората да се хранят здравословно, да са физически дейни, да имат тонус на чревната мускулатура и да не са с наднормено тегло, защото наднорменото тегло се счита за рисков фактор за поява на полипи и развиване на злокачествено заболяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР