Броят на хората, прокудени от домовете си в резултат на

...
Броят на хората, прокудени от домовете си в резултат на
Коментари Харесай

Близо 60 хиляди души са прокудени от домовете си от размириците в ЦАР, заяви ООН

Броят на хората, прокудени от домовете си вследствие на размириците в Централноафриканската република (ЦАР), се е удвоил единствено за седмица до близо 60 000 души на фона на разрастващо се принуждение след изборите. Това заяви през днешния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, представен от Ройтерс.

Правителството на ЦАР води война с размирен групировки, които желаят отменяне на резултатите от изборите на 27 декември, на които президентът Фостен-Арканж Туадера бе разгласен за победител, макар изказванията за изборни измами, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Ясно е, че обстановката... се утежнява ", съобщи представителят на Върховния комисариат за бежанците Борис Чеширков на брифинг на Организация на обединените нации в Женева. "Това, което чуваме (от бежанци) е, че някои от тях са разграничени със фамилиите им, на някои околните им са били убити, а офанзивите са се засилили ", сподели той.

На 13 януари бунтовниците се насочиха към столицата Банги и 10 000 души избягаха единствено за един ден в Демократична република Конго, пресичайки река Убанги, заяви Върховният комисариат. Други избягаха в Камерун, Чад и Република Конго.

Чеширков съобщи, че достъпът до доста от бежанците в Демократична република Конго е усложнен, и че комисариатът желае да активизира повече запаси за образуване на доставки на филантропична помощ по въздух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР