Броят на хората, изчезнали при горските пожари в Мауи, все още не е ясен, твърдят служители

...
Точно две седмици след горски пожар, обхванал историческия хавайски град
Коментари Харесай

Точно две седмици след горски пожар, обхванал историческия хавайски град Лахайна, властите на Мауи във вторник казаха, че броят на хората, които са в неизвестност в пламъците, продължава да се колебаят поради несигурни и непълни данни. Най-малко 115 души са убити в пожара, най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от век.

В брифинг във вторник следобед Стивън Мерил, специален агент, отговарящ за отдела на ФБР в Хонолулу, каза, че броят на хората, „съобщени за неизвестни“, е между 1000 и 1100.

„Независимо дали става въпрос за някой, който просто е посочил малко име, „Крис е изчезнал“, или някой, който е дал много обширна и конкретна информация“, поясни Мерил.

се смята, че е около 850 г.

„Не искаме да оставим камък необърнат, така че обмисляме всички в този списък, докато не докажем, че не са в него този списък", каза Мерил, подчертавайки, че броят ще се промени, тъй като новата информация продължава да постъпва.

"Може да има подслон, например хотел там, който не е докладвал за хора ”, каза той.

Мерил отбеляза, че около 1400 от първоначалните 2500 души, които бяха обявени за изчезнали, досега са намерени в безопасност.

ФБР разполага с персонал за събиране на доказателства, експерти по криминалистика и анализатори на мобилни телефони на място в Мауи, които подпомагат процеса на идентификация, каза Мерил.

Най-малко 104 референтни ДНК проби са събрани от хора на острова в опит да се „конструират родословни дървета или родословия“, каза пред репортери Джули Френч, старши вицепрезидент на компанията за ДНК анализ ANDE.

„Близо три четвърти от останките, които са били тествани досега, са генерирали резултати с възможност за търсене на ДНК“, каза Френч.

Прокуратурата на Мауи Анди Мартин каза, че ДНК анализът се извършва единствено от ANDE, а не от ФБР или други местни правителствени агенции, и че събраните проби се използват само за целите на идентифицирането на жертвите.

Към вторник вечерта 43 души са били идентифицирани, казаха служители на окръга. От тях осем имена са публично оповестени. Те бяха на възраст от 59 до 74 години. 

Междувременно имаше нови въпроси за това доколко служителите на окръг Мауи са били наясно с условията на място на 8 август, когато избухваше пожарът в Лахайна. Това се дължи на интервю, дадено от кмета Ричард Бисен на местната станция KITV-TV малко след 18 часа. на 8 август.

„Щастлив съм да съобщя, че пътят е отворен до и от Лахайна“, каза Бисен тогава пред KITV.

Въпреки това Бисен изглежда не знаеше, че в този момент голяма част от центъра на Лахайна вече беше в пламъци и хиляди хора се опитваха да избягат от пламъците, унищожили около 80% от града.

Когато го попитаха за времевата рамка на това конкретно интервю във вторник, Бисен отговори, че „получихме много информация, имахме много комуникация, която беше прекъсната.“

Тъй като Пожарната ситуация се разгръщаше, каза Бисен, той беше информиран чрез центъра за спешни операции, като по-голямата част от тази информация идва от противопожарната служба.

Кметът разкри, че „не е знаел… до по-късно“, че полицейските служители на окръг Мауи са ходили от врата на врата в Лахайна по време на пожара „отправяйки лични молби… чукайки на вратите " и използване на високоговорители, за да помоли хората да се евакуират.

„Не мога да ви кажа какво е допринесло за какво“, каза Бисен.

Миналата седмица шефът на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи подаде оставка, след като беше остро критикуван, че не е активирал предупредителните сирени на острова, докато пожарът в Лахайна се разпространява.

Един ден преди да подаде оставка, когато го попитаха репортери дали съжалява, че не е активирал сирените, Херман Андая отговори: „Не.“

Причината за горските пожари остава в процес на разследване. Главният прокурор на Хаваите Ан Лопес също обяви миналата седмица, че ще привлече „частна организация на трета страна“, за да оцени реакцията на местните правителствени агенции на пожарите.

Пожарът в Лахайна, един от четирите горски пожара, които избухнаха на 8 август на острова, изгори около 3,39 квадратни мили и унищожи най-малко 2200 сгради, според оценките, около 86% от които бяха жилищни. Той беше овладян на 90% към понеделник.

Четирите пожара са изгорили общо около 10 квадратни мили. В понеделник президентът Байдън и първата дама Джил Байдън пътуваха до Мауи, за да обиколят зоната на бедствието.

— Джонатан Виглиоти и Кейтлин О'Кейн допринесоха за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР