Броят на екзекуциите, регистрирани в световен мащаб през 2022 г.,

...
Броят на екзекуциите, регистрирани в световен мащаб през 2022 г.,
Коментари Харесай

Броят на екзекуциите по света през 2022 г. е рекорден за последните пет години

Броят на изтезанията, регистрирани в международен мащаб през 2022 година, е най-високият за последните пет години, като няколко страни от Близкия изток са нараснали налагането на смъртно наказване, се показва в годишен отчет на " Амнести интернешънъл ", представен от Би Би Си.

Правозащитната организация оповестява за 883 изтезания в 20 страни предходната година, което е нарастване с 53% спрямо 2021 година

Иран, Саудитска Арабия и Египет са направили 90% от тези изтезания.

В данните не е включен Китай, където се счита, че всяка година се екзекутират хиляди хора. Данните за смъртното наказване са класифицирани в Китай, което съгласно " Амнести " ѝ е попречило да направи точна оценка.

Групата е съумяла да удостовери, че са осъществени изтезания в Северна Корея, Виетнам, Сирия и Афганистан, само че няма задоволително информация, с цел да даде меродавен най-малък брой.
Според отчета внезапното нарастване на изтезанията, за които има данни, в международен мащаб предходната година се дължи основно на Иран и Саудитска Арабия. Отбелязва се, че в Иран са били екзекутирани 576 души - по отношение на 314 през 2021 година От общия брой за тази година 279 души са наказани за ликвидиране, 255 за закононарушения, свързани с опиати, 21 за обезчестяване и 18 по обвинявания във " омраза против Бога ".

Последната категория включва двама мъже, арестувани по отношение на, които избухнаха в Ислямската република през септември. Те са били изправени пред това, което специалист на Организация на обединените нации назова " случайни, съкратени и фиктивни процеси, помрачени от обвинявания в изтезания ".

В Саудитска Арабия изтезанията са се утроили от 65 през 2021 година до 196 през 2022 година - най-високият брой, който " Амнести " записва в страната от 30 години.

Осемдесет и пет души са наказани на гибел за терористични закононарушения, а 57 - за закононарушения, свързани с опиати, съгласно отчета. Само за един ден през март 2022 година управляващите са направили всеобща екзекуция на. Най-малко 41 са били от шиитското мюсюлманско малцинство, в това число двама наказани за закононарушения, свързани с присъединяване им в антиправителствени митинги.
Миналата година в Египет са екзекутирани 24 души. Това съставлява понижение със 71% спрямо 2021 година, когато са били екзекутирани 83 индивида.

" Амнести " оповестява и за изтезания в Ирак (11), Кувейт (7), палестинските територии (5), Йемен (4) и Сирия (неизвестен брой).

Агнес Каламард, общоприет секретар на групата, упрекна страните от Близкия изток в нарушение на интернационалното право и демонстриране на " безчувствено неуважение към човешкия живот ".

По думите на Каламард е време " държавните управления и Организация на обединените нации да усилят натиска върху виновните за тези явни нарушавания на човешките права ".

На други места по света 18 души са били екзекутирани в Съединени американски щати по отношение на 11 през 2022 година, а 11 са били наказани на гибел в Сингапур, където изтезанията за закононарушения, свързани с опиати, бяха възобновени след двугодишна пауза по време на пандемията от COVID-19.

Въпреки неподходящата наклонност неправителствената организация акцентира, че има и " лъч на вяра ", защото предходната година шест страни са отменили смъртното наказване напълно или отчасти. Страните, отменили го напълно, са Казахстан, Папуа-Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република. Държавите, отменили смъртното наказване единствено за някои закононарушения, са Екваториална Гвинея и Замбия, показва " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР