Броят на е-тротинетките се увеличи почти девет пъти в София

...
Броят на е-тротинетките се увеличи почти девет пъти в София
Коментари Харесай

Все повече, но се ползват в централните квартали: Е-тротинетките засега не превземат София

Броят на е-тротинетките се усили съвсем девет пъти в София за две години, само че те към момента не стигат до по-крайните квартали. Нарастването им не докара до предричания от някои безпорядък по улиците, само че възбраната за каране по тротоарите не се съблюдава, а след прилагане тротинетки постоянно се захвърлят безусловно на всички места.

Вече над 1300 е-скутери на фирмите Lime, Hobo и Brum се употребяват чартърен в София, а първоначално през август 2019 година бяха 154. Компаниите обаче са препазливи в проектите си за увеличение в столицата, а възнамеряват услугата в други градове.

Все още не са в ролята на довеждащ превоз

Плановете, че тротинетките да станат довеждащ превоз в кварталите до метрото и основните артерии на градския превоз към момента не се получават. " За да станат, би трябвало да ги има на всички места. Като ги оставяме постоянно в кварталите - до метростанциите и кръстовищата, хората ще стартират да разчитат на този тип превоз ", предложи Петко Анчев, действен управител на американската " Lime " за България, Гърция и Кипър. Най-сериозният пробив отвън центъра е в Студентски град, където тротинетките са безусловно главен превоз в посока мол " Парадайз " и втората метролиния, означи той. По този маршрут в този момент липсва публичен транспорт.

Според оценката на Lime София може да " понесе " до 1200 тротинетки.

" Зоната ни на север стига до Централната автогара, на изток - до кв. " Гео Милев ", на юг - до мол " Парадайз " и на запад - до " Овча купел ", изяснява Йордан Георгиев, началник на " Brum ".

За съперниците им от Hobo границите стигат до кв. " Банишора ", кв. " Кръстова вада ", " Манастирски ливади " и " Борово ".

Велоалеите към НДК са най-предпочитани

Най-доброто място за каране на тротинетките са велоалеите, само че в София тяхната мрежа е накъсана. Вероятно по тази причина най-предпочитаният маршрут е по бул. " Дондуков " и ул. " Раковски " към НДК и Южния парк, където има обособени велоалеи. Средното пътешестване трае 9 минути, което с началната такса коства към 3.50 лв..

 Ул.
Ул. " Шести септември " - стоянка за " двуколесни возила ", в това число тротинетки, е завладяна от автомобил.

За паркирането на тези возила Столичната община обособи близо 200 безвъзмездни стоянки в синя и зелена зона. Гладът за паркоместа в центъра обаче мъчно понася този жест и водачите на коли не се опасяват да паркират в тях. Контрольорите на Центъра за градска подвижност обаче не ги глобяват, защото тези паркоместа като безвъзмездни не са им значими.

Пешеходците са търпеливи към каращите тротинетки, тъй като новото возило към момента се възприема като " една от ограниченията за по-чист въздух в града ", както разгласи при старта им кметът Йорданка Фандъкова.

Тротинетките към този момент стигат до морето

" Ноbo " към този момент са във Варна и Пловдив, а " Lime " също е в Пловдив като се готви до края на есента да стигне до Варна, Бургас и Габрово. " В Стара Загора има сериозна велоструктура и по тази причина там имаме 200 скутера, в Пловдив са 300 ", изясни Анчев.

Въпреки разрастването към момента не е ясно дали тези возила ще се наложат като облекчение за къси дистанции или са следващата европейска " мода ", която бързо ще отстъпи с появяването на идната " оригиналност ".

Тротоарите са безусловно неразрешени за каране

Абсолютно е неразрешено карането по тротоари и в пешеходни зони, припомнят непрестанно и компаниите.

Позволено е карането по улици и пътища с ограничаване до 50 км/ч, а позволената скорост за тях е до 25 км/ч. Каската е наложителна за малолетни водачи, а при каране вечер се изискват светлини и светлоотразители. Забранено е двама души да се возят на една тротинетка, както и говоренето по телефон по време на ръководството.

При произшествие клиентите на " Lime " имат застраховка " Гражданска отговорност ", изясни Анчев. Тя не е наложителна освен в България, само че и в други страни. Във Франция тематиката дълго се дискутира, само че най-после се одобри да не е. В Париж санкцията за погрешно паркирана тротинетка е 35 евро.

В Съединени американски щати всеки може да припечелва от е-тротинетки

В Съединени американски щати те са всеобщ превоз за пътешестване до работното място. В Сан Франциско и Лос Анджелис с тях се пътува даже повече километри до работното място. Там някои хора си докарват спомагателен приход от тротинетките. След регистрация всеки жител има право вечер да събере изоставени от клиенти тротинетки, да ги зареди през нощта у дома и сутринта да ги върне на улицата. За всяка заредена получава 5 $. Ако откри захвърлено в кофите за боклук или в парка возило, което чиновниците на компанията не са разкрили елементарно, взема 30 $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР