Броят на достъпните е-услуги за гражданите на България се удвои

...
Броят на достъпните е-услуги за гражданите на България се удвои
Коментари Харесай


Броят на достъпните е-услуги за гражданит


Броят на наличните е-услуги за жителите на България се удвои тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

823 електронни административни услуги са налични за жителите когато и да е и от всяка точка на света посредством портала egov.bg на Държавна организация „ Електронно ръководство ”. Само за една седмица – от 22 до 29 ноември 2021 година през Портала са декларирани 1180 е-услуги, като най-често употребяваната услуга е освобождение от такса боклук.
още по темата
За заявяване на услуги и достъп до информация жителите би трябвало да разполагат с електронен идентификатор (КЕП, мобилен КЕП, ПИК на НАП). Мобилен КЕП може да им бъде публикуван през интернет в границите на минути, за което са нужна персонална карта и мобилен телефон.

През 2021 година на са оповестени 423 е-услуги, създадени от ДАЕУ. Най-често заявяваните услуги през тази година са към Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) – разпределяне на еднократна помощ за възпитаници в първи и осми клас – 5 200 пъти.

С цел понижаване на административната тежест за жителите отпадна задължението на заявителите на услуги към АСП да показват спомагателни документи, които се изискват, като те се набират по длъжностен път. Това икономисва на жителите време, разкарване по разнообразни администрации и събиране на нужните документи и информации.

По електронен път през портала са налични 189 услуги на всички общини в България. Всички общински администрации са присъединени към Единния модел за заявяване, възнаграждение и приемане на електронни административни услуги, като към всяка община в страната може да бъде декларирана и платена всяка една общинска услуга. Необходимо е жителите да имат личен профил в „ Моето пространство ” на Портала и. Услугите могат да бъдат декларирани както с физически, по този начин и с мобилен електронен автограф.

До момента са присъединени 465 администрации, от които – 33 от централна администрация, 27 от регионална администрация, 301 от общинска администрация и региони към тях и 104 от профилирана териториална администрация, прецизираха от ДАЕУ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР