Броят на децата в първите възрастови групи в детските градини

...
Броят на децата в първите възрастови групи в детските градини
Коментари Харесай

Броят на децата в първите възрастови групи в детските градини в Пловдив ще бъде увеличен

Броят на децата в първите възрастови групи в детските градини в Пловдив ще бъде повишен до 30, предлага зам.-кметът по обучение. Причината е, че има чакащи за класиране деца за образователната 2022/2023 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

На 12.05.2022 година е извършено първо класиране за новосформирана първа група за образователната 2022/2023 година за общинските детски градини на територията на Община Пловдив. Обявените места за първо класиране в детските градини са 2088, а броят на кандидатствалите за банкет деца за първо класиране е 2426 деца. От тях са класирани 1962 деца, а останалите ще вземат участие в идващото второ класиране. След класирането са останали незаети 126 места за първа възрастова група, като от тях 82 са в регион " Източен ".

Предвид броя на некласирани деца и обезпечаване на опция за последващия им банкет на стадий второ и трето класиране в институциите на предучилищното обучение, е належащо да бъде повишен броят тук-там в детските гради с още до пет деца в група, а точно до 30, аргументира се Стоянов.

Завишаването на броя на децата в група е съобразено със здравните условия към детските градини, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето, и условията на държавния учебен стандарт за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване.

В предлагането се напомня, че през последните години се следи наклонност за междинна месечна посещаемост за първа група под 18 деца, включително и през годините преди оповестяването на изключителната епидемиологична конюнктура, когато е още по-ниска. Стоянов акцентира, че не без значение е и фактът, че от страна на Община Пловдив са обезпечени положителни социално- битови условия за развъждането и възпитанието на децата в детските градини и броят на децата е съгласуван с нуждата за гарантиране на сигурността и сигурността им.

Зам.-кметът добавя, че за второ главно класиране следва да бъдат оповестени свободни места до 25 деца в първа група, съгласно правните благоприятни условия, дадени от член 57 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, което още веднъж няма да даде опция за банкет на всички участващи в класирането деца.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР