Броят на децата, предразположени към диабет тип 2 се увеличава.

...
Броят на децата, предразположени към диабет тип 2 се увеличава.
Коментари Харесай

В Бургас: Расте броят на децата, предразположени към диабет тип 2

Броят на децата, предразположени към диабет вид 2 се усилва. Случаите на наднормено тегло към този момент не са необичайност даже измежду най-малките. В последните 3-4 години в лекарските кабинети порастват визитите на юноши с инсулинова устойчивост, което към този момент е преддиабетно положение. Това регистрират експертите във Второ детско поделение в УМБАЛ Бургас, където се намираединственият в региона бранш за диагностика и следене на деца с диабет. Тук се записват новооткрити случаи, следят се диспансеризирани дребни пациенти, правят се проучвания и профилактика на затруднения, които болестта може да породи. Създадена е специфична стая за образование на децата и техните фамилии. Семейството играе основна роля за мотивирането на децата да съблюдават избран режим, само че не на думи, а на първо място с персонален образец, безапелационна е доктор Диана Недялкова. Тя е единственият в Бургас и района експерт по детска ендокринология, старши доктор във Второ детско поделение в УМБАЛ Бургас.

„ Имаме към 100 диспансеризирани пациенти – девойки и момчета с диабет вид 1, които веднъж годишно минават през отделението, с цел да се създадат проучвания, да се съветват с офталмолог и с невролог. Приемаме ги за профилактика, тъй като диабетът дава затруднения в разнообразни органи и да можем да ги хванем рано. Диабет вид 1 е автоимунно заболяване,като от автоимунния развой може да бъде въвлечена и щитовидната жлеза. Той не може да се планува, не може да се предотврати. Докато диабет вид 2 може да се предотврати. Този диабет е с 90% родственост и е обвързван с метода на живот, неправилното хранене, неналичието на придвижване, децата от ден на ден се застояват пред компютри, телефони, не се движат и ядат нездравословни неща “, споделя доктор Недялкова.

И първи, и втори вид диабет могат да протичат с едни и същи признаци първоначално – непрестанна мощна жадност, постоянно уриниране, загуба на тегло, възприятие на мощен апетит, чести инфекции в устата и уринарния тракт, необяснима обща уязвимост. Захарният диабет вид 1 има по-остро начало с нараснала жадност, постоянно уриниране и загуба на тегло. Един от признаците на започваща кетоацидоза – рисково затруднение на диабета, което може да докара до гибел, е болката в корема. Затова при всяко дете с коремна болежка се назначават спомагателни проучвания, с цел да се откри дали повода не би могъл да бъде един неоткрит диабет, изяснява доктор Недялкова.

Тя е безапелационна, че всеки родител би следвало да се обърне към детския ендокринолог, в случай че детето му е с наднормено тегло. Това е първият сигнал, който би трябвало да бъде тестван – дали детето има заболяване, или не. Но след прегледа нормално нищо не се случва. „ Поставяме диагнозата и нещата стопират до такава степен. Обикновено винят децата си, че не се хранят вярно, само че аз мисля, че това е проблем на цялото семейство. Защото идват на обзор двама родители с явно наднормено тегло и водят детето си. И би трябвало да се промени целият метод на живот на цялото семейство, с цел да има резултат. Ако постановяваме ограничаване на децата, би трябвало на първо място да си ги наложим като родители. Не може да ядем безкрайно торти, пасти, шоколади и салами, а да забраняваме на детето “, дава образец доктор Недялкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР