Броят на децата по света, починали преди петгодишна възраст, достигна

...
Броят на децата по света, починали преди петгодишна възраст, достигна
Коментари Харесай

Детската смъртност достига „историческо“ дъно, но напредъкът е неравномерен, констатира доклад на ООН

Броят на децата по света, умряли преди петгодишна възраст, доближи рекордно ниско равнище през 2022 година, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, оповестен във вторник, защото за първи път по-малко от пет милиона са умряли.

Според изчисленията 4,9 милиона деца са умряли преди петия си рожден ден през 2022 година, което е 51% спад от 2000 година и 62% спад от 1990 година, съгласно отчета, който към момента предизвестява, че сходен прогрес е „ нерешителен “ и несиметричен.

„ Има доста положителни вести и главната е, че достигнахме историческо равнище на смъртност под пет години, което... доближи под 5 милиона за първи път, тъй че е 4,9 милиона на година “, сподели Хелга Фогстад, шеф по опазването на здравето в организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ, пред AFP.

Според отчета, направен от УНИЦЕФ взаимно със Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка, напредъкът е изключително видим в разрастващите се страни като Малави, Руанда и Монголия, където ранната детска смъртност е намаляла с...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР