Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и

...
Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и
Коментари Харесай

DDoS атаките са в „плато”, САЩ остават лидер


Броят на офанзивите от вида DDoS варира сред 500 и 800 дневно през второто тримесечие на 2021
(снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой DDoS офанзиви в международен мащаб е намалял с 38,8% през второто тримесечие на годината, в съпоставяне със същия интервал на 2020, и с 6,5% по отношение на предходното тримесечие на 2021, сочи нов отчет на Kaspersky.

Китай е водач по брой устройства, от които са осъществени SSH офанзиви. В същото време страната продължава да губи позиции във връзка с общия брой DDoS офанзиви (10,2%). Съединени американски щати остават водач (36%) в тази категория за второ следващо тримесечие, обобщава данните от доклада .

Напоследък кибер-престъпниците търсят способи за увеличаване на DDoS офанзивите. Броят на офанзивите посредством протокола Session Traversal Utilities for NAT (STUN) се е нараснал. Друга забележима наклонност е потреблението на уязвимостта TsuNAME за набези на DNS сървъри. Това е повода за неотдавна откритите спирания в работата на Xbox Live, Microsoft Teams, OneDrive и други облачни услуги на Microsoft.
още по тематиката
Средно броят на DDoS офанзивите варира сред 500 и 800 дневно. В най-спокойния ден са били записани единствено 60 офанзиви, а в най-интензивния – цели 1164, съгласно статистическите данни на Kaspersky.

Географията на DDoS офанзивите също се е трансформирала леко. Съединени американски щати още веднъж е водач по количество DDoS офанзиви (36%). В същото време Китай (10,2%) все по-малко е извор на сходни набези. Третият източник на DDoS офанзиви е „ новопостъпил ” в рейтинга – Полша (6,3%). Сред челната петорка на страните-източници на нападенията са още Бразилия (6%) и Канада (5,2%).

Експертите на Kaspersky също са анализирали страните с ботове и злонамерени сървъри, които нападат IoT устройства, с цел да разширят си. Резултатите демонстрират, че множеството устройства, направили офанзиви, са в Китай (31,8%), Съединени американски щати (12,5%) или в Германия (5,9%).

„ През третото тримесечие на 2021 година не виждаме никакви предпоставки за внезапен растеж или спад на пазара на DDoS офанзиви. Пазарът ще продължи да бъде мощно подвластен от курса на, който остава непрекъснато висок за дълго време време ”, разяснява Алексей Киселев, управител бизнес развиване в екипа на Kaspersky DDoS Protection.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР