Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и

Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и ...

DDoS атаките са в „плато”, САЩ остават лидер


Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и 800 на ден през второто тримесечие на 2021
(снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой DDoS атаки в световен мащаб е намалял с 38,8% през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2020, и с 6,5% спрямо предходното тримесечие на 2021, сочи нов доклад на Kaspersky.

Китай е лидер по брой устройства, от които са извършени SSH атаки. В същото време страната продължава да губи позиции по отношение на общия брой DDoS атаки (10,2%). САЩ остават лидер (36%) в тази категория за второ поредно тримесечие, обобщава данните от доклада .

Напоследък кибер-престъпниците търсят начини за усилване на DDoS атаките. Броят на атаките чрез протокола Session Traversal Utilities for NAT (STUN) се е увеличил. Друга видима тенденция е използването на уязвимостта TsuNAME за нападения на DNS сървъри. Това е причината за наскоро установените прекъсвания в работата на Xbox Live, Microsoft Teams, OneDrive и други облачни услуги на Microsoft.
още по темата
Средно броят на DDoS атаките варира между 500 и 800 на ден. В най-спокойния ден са били записани само 60 атаки, а в най-интензивния – цели 1164, според статистическите данни на Kaspersky.

Географията на DDoS атаките също се е променила леко. САЩ отново е лидер по количество DDoS атаки (36%). В същото време Китай (10,2%) все по-малко е извор на подобни нападения. Третият източник на DDoS атаки е „новодошъл” в рейтинга – Полша (6,3%). Сред челната петорка на страните-източници на нападенията са още Бразилия (6%) и Канада (5,2%).

Експертите на Kaspersky също са анализирали държавите с ботове и злонамерени сървъри, които атакуват IoT устройства, за да разширят си. Резултатите показват, че повечето устройства, извършили атаки, са в Китай (31,8%), САЩ (12,5%) или в Германия (5,9%).

„През третото тримесечие на 2021 г. не виждаме никакви предпоставки за рязък ръст или спад на пазара на DDoS атаки. Пазарът ще продължи да бъде силно зависим от курса на , който остава постоянно висок за дълго време време”, коментира Алексей Киселев, мениджър бизнес развитие в екипа на Kaspersky DDoS Protection.

Източник: technews.bg