Броят депутати от всеки район, които ще изберем на 2

...
Броят депутати от всеки район, които ще изберем на 2
Коментари Харесай

Мандатите след вота ще се разпределят на база на преброяването от 2011 година

Броят депутати от всеки регион, които ще изберем на 2 октомври, е симетричен на популацията

Разпределението на мандатите и на тези избори е въз основата на преброяването от 2011 година, вместо от 2021, предава

Демография - популацията в някои региони понижава. Показа го последното броене. Но депутатските мандати си остават същите. Причината: формалните резултати от миналогодишното преброяването ще излязат ден след вота.

" В момента има региони, които взимат повече мандати в сравнение с им се поставя по това предписание. Например Видин би трябвало да има 3 мандата, а има 4. Изобщо в България има 9 дребни региона, които евентуално множеството от тях взимат по един мандат повече. Но желая незабавно да подчертая, че това нещо няма никакво значение за общия брой мандати за всяка партия. Така че всяка партия си взима мандатите. Въпросът е депутатите съответно от кой регион ще бъдат. Базата данни, с която работи ЦИК, е тежко остаряла, споделя политологът Росен Карадимов.

" Това ще докара най-вероятно до избрана районна ревнивост. Не мисля, че това ще докара до сериозна диспропорционалност в представителността на вота дотолкоз доколкото и в този момент знаем, че има система на преразпределение на гласове, което пректически изкривява представителността на вота и в случай че приемем, че на последните избори 10 000 гласа са били прага за един депутатски мандат, то на предпоследните избори имаше случаи, когато една политическа партия с 3000 гласа в дребен изборен регион взе мандат ", разяснява още Карадимов.

Трябва ли да се обособи регион чужбина е въпросът преди всеки избор.

" В някакър смисъл съществуването на регион чужбина наподобява по-справедливо, само че още веднъж няма да промени общия брой мандати на всяка партия. Когато има регион чужбина е допустимо самите българи в чужбина да си излъчват претенденти за депутати. На един регион чужбина евентуално ще му дадат сред 8 и 10 мандата ", разяснява проф. Михаил Константинов.

" Винаги, когато дойдат гласовете от чужбина и те са задоволителен брой, те преразпределят вторично огромна част от остатъчните гласове и мандати в България. Българската диспора в чужбина стана първо доста огромна и второ последните избори демонстрираха, че тя става все по-активна. И по тази причина ми се коства, че е редно хората, които гласоподават с листи пропорционална система да имат един набор от имена политически, които гласоподават, а това се реализира само в случай че бъде самостоятелен независим регион в чужбина ", сподели Росен Карадимов - политолог.

Според професор Константинов е належащо ново райониране на страната. Според изчисленията регионите могат да се сведат от 31 на 19.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР