Бронзовата къща да бъде издигната на мястото на бившия мазволей

...
Бронзовата къща да бъде издигната на мястото на бившия мазволей
Коментари Харесай

Бронзовата къща може да се вдигне на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров

" Бронзовата къща " да бъде издигната на мястото на някогашния мазволей на Георги Димитров на площад " Ал. Батенберг " е публично държавно предложение на Република Австрия към Република България. То е по отношение на културното съдействие сред двете страни по време на тяхното председателство и с оповестената от Европейския съюз " 2018 - Европейска година на културното завещание ". Замисълът е скулптура-сграда да се трансформира в интернационално различим знак на българската столица и да се открие в навечерието на председателството на България на Европейски Съюз. Предстоят още три разисквания на плана - на следващия ден в Съюза на архитектите от 17:00 ч, в сряда в ректората на Нов български университет в същия час и на 8 ноември в Столична библиотека, още веднъж в 17:00..
Идеята за " Бронзовата къща " поражда преди 12 години и за това време еволюира в творчеството на българо-австрийския художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-известен и най-комплексен план, въодушевен от обичайна българска архитектура, в който вземат участие доста европейски музеи, държавни институции, фондации, галерии, колекционери, меценати и експерти в областта на актуалното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката. " Бронзовата къща " е най-голямата статуя и ще е създадена напълно от солиден бронз. Тя е висока 14 м, а основата й е с размери 7 х 7 м. Ще се състои от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени солидни бронзови детайли. Скулптурата е функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на постройката ще има зала, отворена за необятната аудитория и която се планува да бъде сцена на събития от друг темперамент - концерти, театрални представления, изложения, конгреси или други събития с внушителен темперамент. Община София ще употребява " Бронзовата къща " за своя годишен културен календар.
Пламен Деянофф е роден през 1970 година във Велико Търново. Работи и живее във Виена и Велико Търново. Завършва Национална художествена академия в София, след което учи в Pratt Institute, Ню Йорк. През 1997 година приключва Akademie der bildenden Kunste във Виена с магистратура по статуя при проф. Микеланджело Пистолето. През последните 20 години Пламен Деянофф има в биографията си над 300 изложения, от които 60 са независими.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР