Бронзов възпоменателен медал от сръбско-българската война от 1885 г. с

...
Бронзов възпоменателен медал от сръбско-българската война от 1885 г. с
Коментари Харесай

200 лева за медал с лика на Батенберг, револвер като на Левски – пет пъти повече

Бронзов възпоменателен орден от сръбско-българската война от 1885 година с лика на Александър Батенберг се предлага в профилираните уеб сайтове за продажби. Той е на стойност 199 лева, само че цената, както на множеството продукти може да бъде контрактувана.

Колекционерите следят деликатно тези уеб сайтове, тъй като там от време на време се появяват неповторими находки, свързани с историята ни, оповестява „ Монитор “.

Част от антиките са свързани с датата на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Възпоменателният орден с лика на Батенберг е основан с цeл дa ce oзнaмeнувa пoбeдaтa нa Бългaрия в Cръбcкo-бългaрcкaтa вoйнa, кoятo имa рeшaвaщo знaчeниe зa мeждунaрoднoтo признaвaнe нa Cъeдинeниeтo, нa 19 фeвруaри/3 мaрт 1886 година

С укaз нa княз Aлeкcaндър I ce учрeдявa Възпoмeнaтeлeн мeдaл зa Cръбcкo-бългaрcкaтa вoйнa oт 1885 година в двe cтeпeни – cрeбърeн и брoнзoв.

Cъc cрeбърния мeдaл ce нaгрaждaвaт учacтницитe в бoeвeтe, включитeлнo и млaдeжитe oт Учeничecкия лeгиoн, cрaжaвaли ce при Пирoт.

Брoнзoвият e прeднaзнaчeн зa вoeннocлужeщитe, нeучacтвaли в cрaжeниятa и зa грaждaнcки лицa, взeли учacтиe във вoйнaтa. Възпoмeнaтeлния мeдaл пoлучaвaт и бoйнитe знaмeнa нa пoлкoвeтe, вoювaли прeз 1885 година

Сред най-продаваните в онлайн уеб страницата военни антики са медалите и ордените. В уеб страниците за продажби се предлага и орден от 1881г. с незнайна история за 200 лева

Принципно това е годината, в която се учредява орден за заслуги с лентата на царския медал „ Свети Александър “, отдаден на небесния настойник на княз Александър I.

За 45 лв. феновете на остарели оценки могат да попълнят сбирките си с български медали. Например български боен орден за смелост от 1912 година се предлага за тази сума.

С сходен орден са награждавани участници в Балканската война. Предлага се и извънредно необичаен съветски имперски орден от 1862 година с лика на Александър II за 90 лева

В уеб страниците за продажби могат да се намерятн и други военни реликви като да вземем за пример револвер Гасер 1870 година Оръжието е на стойност 1100 лева

Такъв модел е имал и Васил Левски, а заради голямата си мощност е бил желан от хайдути и възрожденски поборници. Рядък ятаган с ръкохватка от слонова кост и острие със сребърни набивки е предопределен за имотни колекционери.

Канията е от дърво, облечено с кожа сребърни накрайници, маркирани с османски тугри печати за чистотата на среброто. Предметът е от 18 век и цената му е 1 999 лева

Повечето от ордените и медалите в уеб страниците са съветски или немски, само че се намират и американски и френски. Американски позлатени монети от Първата и Втората международна война могат да се купят за по 12 лева

Френски кръстове за смелост от Първата международна война са оповестени на стойност 45 лева и 75 лева Част от немските реликви са боен орден за изключителна лоялност и храброст на стойност 30 лева

Немски боен кръст от Първата международна война е на стойност 75 лева Германски възпоменателни монети за починалите в Първата и Втората международна война са на стойност 12 лева за численост.

Нагръден знак на немските войски от Втората международна война със характерното за закопчаване за това време е на стойност 7 лева Продават се и съветски военни медали, както и ретро военни значки и нагръдни знаци от времето на Съветския съюз. Стойността им варира от 50 до 200 лева

Освен военните оценки, феновете на антики могат да се снабдят и с забавни движимости от предходните два века. Напълно работещ награден джобен часовник от 19 век за точна пукотевица, даван на отличилите се с такава офицери в армията на имперска Русия се продава за 1300 лева

Също по този начин съветски боен корабен часовник от 1956 година се предлага за 800 лева Той тежи цели 3 кг. Три чифта остарели военни пагони и две бронзови катарами на войнишки колани се продават за общо 20 лева Немски военно-морски кортик обаче може да се придобие за серозната сума от 1950 лева

Хобисти с секрети нишани в мрежата

Колекционери и хобисти с ползи към артефакти, антики и всевъзможен тип полезности, чието събиране е регламентирано или е на ръба на закона, се разпознават между тях с секрети знаци в обществените мрежи.

"Ако се интересуваш от археологически артефакти в профилната си фотография или някъде измежду фотосите си повърхностно оставяш да се мерне металотърсач ", изяснява мъж, който постоянно излиза с "гъдулката " (металотърсача) да си разхожда кучето из горите в Шуменско.

Тези, които се интересуват от монети разгласяват от време на време кадър, на който да се вижда монета.

"Присъствието на фосили, на полускъпоценни камъни и минерали издава ползите на колекционера без да ги обявява натрапчиво и да притегля излишно внимание”, допълват хобисти.

През предишния век малджиите и антикварите обменяли информация и събирали познания на сбирките на сдружение "Георги Кирков ", който бил като вечерен университет за иманяри. Оттам били тръгнали някои от най-известните през днешния ден колекционери.

През 90-те и началото на века в Шумен антикварите се събираха в едно от ведомствените барчета в града, като наемателят им отваряше даже в съботния ден, само че мястото се освети и започнаха да го посещават и цивилни ченгета.

Оттам хобистите се трансферираха в затворени групи във фейсбук, където достъпът става или с гарант, или след подробно изследване на профила.

Антиквари продават скрито оръжия от националните войни

Търновски антиквари продават скрито медали на българската бойна популярност. В остарялата част на града има 5-6 антикварни магазини, в които може да се намерят стотици остарели предмети от времето на Възраждането до наши дни.

Според нормативната уредба движимости, по-стари от 50 години се водят артефакти и търговията с тях е неразрешена. Продавачите в търновските магазини излагат на показ за туристите главно предмети от времето на соца и до 40-те години на ХХ век.

Ако човек прояви интерес и не разсъни съмнението им, търговците го позволяват да огледа под тезгяха, където има още десетки скъпи артефакти, чиято търговия обаче е неразрешена съгласно родното закодателство.

В един от търновските антиквариати се продава един скъп медал „ За заслуга”, основан през 1883 година от княз Александър Батенберг по случай рождения му ден.

Според специалистите „ За заслуга” е в челната десетка на най-престижните български отличителни знаци. В търновския антиквариат се продава за 100 евро, само че съгласно търговеца цената предстои на коментар и може да падне до 70-75 евро.

В магазиите за старини допреди няколко години можеха да се намерят и същински оръжия от времето на Руско-турската освободителна война и войните за национално обединяване.

След като тези оръжия, като евентуално рискови, бяха сложени в листата за особено владение и търговия, през днешния ден публично отсъстват от витрините.

Но ако някой прояви интерес, става известно, че такива могат да се намерят по домовете на търговците. Цените са разнообразни и са съгласно моментното усещане, което клиентът ще остави у търговеца.

В самите антиквариати могат да се намерят очукани манерки, за които продавачите настояват, че са били владеене на героите от Шипка, както и дребни части желязо, за които търговците се кълнат, че са от пръсналите се на историческия връх снаряди.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР