Броим 5 бона на апартамент и ни санират блока.Около 5000

...
Броим 5 бона на апартамент и ни санират блока.Около 5000
Коментари Харесай

Броим 5 бона на апартамент и ни санират блока

Броим 5 бона на апартамент и ни санират блока.

Около 5000 лв. на апартамент ще коства самоучастието на жителите, които желаят да се включат

във втория стадий на програмата за енергийна успеваемост.
Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството,
като прецизираха, че изчислението е приблизително за парцели към 60 квадрата.

От там показаха, че общото финансиране за втория стадий е в размер на 283 млн. лева, като по този запас ще може да бъдат актуализирани към 250 многофамилни жилищни здания.

Изискванията към набора от документи са същите, като тези от първия стадий, като се изключи това, че би трябвало да има решение от общото заседание на етажната благосъстоятелност за това, че са съгласни да имат лично съфинансиране от 20%. Решението и останалите документи би трябвало да  занесат в съответните общини до 10 февруари 2024 година

Относно дейностите, които би трябвало да се извършат във всяка обособена постройка, се  дефинират от енергийното проучване като главната цел е повишение на енергийната успеваемост. Правенето на тази оценка и изваждането на подобен документ коства към 700 лв. на апартамент.

От министерството оповестиха още, че ресурсът по програмата за стадий 1 е бил 1,129 милиарда лв., а подадените оферти са на стойност 4 милиарда лева От общо 3068 заявки за саниране на блокове, утвърдени са 756. Това прави приблизително по 1,5 млн. лв. на блок. Регионалният министър Андрей Цеков обясни, че до този миг нямаме нито един съответен сигнал за погрешни данни от енергийните обследвания.

Припомняме, че с фаза I и II на Плана за възобновяване и резистентност не се изчерпват опциите за саниране на жилищни блокове. Разработват се няколко стратегии, които ще поддържат семействата, които желаят да вкарат ограничения за енергийна успеваемост. 409 млн. лева ще бъдат отпуснати по стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027 година за енергийна успеваемост на жилища. От тях 63 млн. лева са за десетте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и други, а 150 млн. лева ще се насочат към по-малките общински центрове.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР