Броени дни след конгреса си, Китайската комунистическа партия обяви, че

...
Броени дни след конгреса си, Китайската комунистическа партия обяви, че
Коментари Харесай

Пекин обвини в конспирация трима бивши висши комунисти

Броени дни след конгреса си, Китайската комунистическа партия разгласи, че е осуетила скрит план на трима някогашни висши представители, заяви Франс прес. Партийният конгрес укрепи още по-силно властта на президента Си Дзинпин.

Доклад, показан на форума от партийната дисциплинарна комисия, упреква някогашната изгряваща звезда в компартията Сун Джънчай, уволнен публично през юли за корупция, че е бил част от заговора, предава осведомителната организация Синхуа.

За последните 5 години Сун е най-високопоставеният уволнен политик. Той взел участие в заговора дружно с още двама наказани и затворени за корупция през миналите 2 години – Лин Джихуа, някогашен началник на кабинета на някогашния президент Ху Дзинтао, и Чжу Йонкан, някогашен началник на службите за сигурност.  

„ Тримата, както и още неколцина, са нарушили тежко дисциплината и политическите правила на Партията, и, подтиквани от политически упоритости, са влезнали в интрига “ съгласно отчета, представен от Синхуа. Партията е разкрила в точния момент и спряла „ тези кариеристи и конспиратори “, се добавя в отчета. Документът упреква неназовани „ заинтригувани групи “ за подкопаване на политическата сигурност на партията и страната.

На конгреса Си Дзинпин получи втори петгодишен мандат отпред на партията и страната. Емблема на първия му мандат стана войната против корупцията, в която по публични данни са отстранени или наказани 1,5 млн. души. Има обаче съмнения, че Си е употребявал битката с корупцията, с цел да в профил вътрешните си политически съперници, които са били част от режима.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР