Броени дни след като беше преизбран за безпрецедентен трети петгодишен

...
Броени дни след като беше преизбран за безпрецедентен трети петгодишен
Коментари Харесай

Ще предложи ли Китай нов мирен план за прекратяване на войната в Украйна

Броени дни откакто беше избран отново за невиждан трети петгодишен мандат от китайския парламент на 10 март, китайският президент Си Цзинпин възнамерява да се ангажира с огромни дипломатически начинания на интернационалната сцена и по-специално за споразумяване на войната в Украйна. Той има намерение да организира видеоконферентен или телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога за пръв път от началото на войната в Украйна. Вероятно той ще се състои, откакто другата седмица китайският президент се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в Москва. Това заяви вестник " Уолстрийт джърнъл ", като се базира на осведомени източници. Нито Пекин, нито Москва към този момент не удостоверяват тази информация. Що се отнася до визитата на Си в Москва, то Пекин постоянно огласява сходна информация директно преди самото пътешестване от съображения за сигурността на президента, показва в. „ Независимая газета “, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9818
Някои от източниците на „ Уолстрийт джърнъл “ споделиха, че срещите с Путин и Зеленски отразяват напъните на Пекин да играе по-дейна роля на медиатор за преустановяване на спора в Украйна, само че остава отворен въпросът дали Киев ще припознае Пекин в ролята на неутрален посредник.

Съединени американски щати от своя страна се надяват, че китайско-украинските контакти ще доведат до цялостна интернационална изолираност на Русия, отбелязва „ Независимая газета “. Вашингтон побърза да съобщи, че приветства по-активното присъединяване на Китай в уреждането на спора в Украйна и би желал Пекин да се откаже от поддръжката си за Русия.

Засега обаче остава открит въпросът дали ще се състои диалогът на Си със Зеленски. Въпреки това информацията на „ Уолстрийт джърнъл “ разбуни духовете по света. Анализаторите с право се питат кой различен, в случай че не Си Цзинпин, който се пробва да поддържа политика на баланс и невмешателство в спора, може да повлияе върху неговото споразумяване.

От друга страна американският президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в и съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан нееднократно са изразявали неодобрение от прекомерно околните връзки на Пекин с Москва. Според американските водачи Китай не е изцяло безпристрастен, защото приказва за нуждата да се регистрират опасенията на Русия, вместо просто да осъди съветската инвазия в Украйна, показва „ Независимая газета “. Някои анализатори даже виждат в обявата на „ Уолстрийт джърнъл “ дългата ръка на Белия дом в опит да се повлияе на Пекин да заеме по-балансирана позиция по войната на Русия в Украйна.

Руският специалист и теоретичен помощник във Висшата школа по стопанска система Василий Кашин счита, че в диалога си със Зеленски Си няма да предложи нищо коренно ново, защото украинският президент нееднократно е заявявал, че ще се съгласи на договаряния с Москва единствено при евакуиране на съветските сили от цялата територия на Украйна в границите от 1991 година. Анализаторът счита, че Си може за следващ път да призове за неупотреба на нуклеарно оръжие и да предложи на Украйна филантропична помощ, с цел да изтъкне неутралната позиция на Китай към спора. Пекин минимум е заинтригуван от проточване на войната в Украйна, тъй като ще бъде апетитен с пръст от Вашингтон и западните му съдружници, като страна, която оказва помощ на Москва да заобикаля западните наказания, какъвто казус към този момент имаше със Северна Корея.

Вероятно по време на диалога си със Зеленски Си ще повтори, че не приема политиката на налагане на едностранни наказания на Запада, счита Кашин.

Във всеки случай Вашингтон ще следи деликатно дипломатическите начинания на Пекин. Неслучайно Байдън, изразявайки утвърждение за китайско-украински контакти на най-високо ниво, сподели, че самият той желае да си уговори диалог със Си Цзипнин в близко бъдеще, отбелязва „ Независимая газета “. 

Тези уверения обаче съответстват по време с друго събитие, обвързвано с пакта АУКУС - защитителен алианс сред Съединени американски щати, Англия и Австралия. В понеделник водачите на трите страни се срещнаха в Сан Диего, с цел да одобрят съглашението за продажбата и производството в Австралия на американски подводници клас „ Вирджиния “ с атомно задвижване. Този ход беше остро наказан от Китай и е намерено предизвикателство към упоритостите му в Азиатско-тихоокеанския район, показва „ Независимая газета “.

Байдън обаче повтори тезата си, че пактът АУКУС по никакъв метод не е ориентиран против Китай. Изданието задава въпроса защо тогава е притрябвало да се изхарчат десетки милиарди долари за основаване на австралийски атомен подводен флот, в случай че не за въздържане на Китай, и отбелязва, че договорката от Сан Диего сигурно ще усложни китайско-американските връзки, които така и така напоследък са изострени.

Не е изключено Вашингтон да приветства толкоз мощно възможни китайско-украински контакти на най-високо ниво за уединяване на Русия на интернационалната сцена. Вместо това обаче една идна среща сред Си Цзинпин и Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През евентуално ще укрепи още повече руско-китайския съюз пред лицето на световните упоритости на Съединени американски щати.

В благозвучие с това е и изказването на съветският министър на защитата Сергей Шойгу от понеделник, който сподели, че връзките сред Русия и Китай са главен фактор, поддържащ международната непоклатимост сега.

" Двустранните връзки сред нашите страни през днешния ден са на ново, невиждано високо ниво и съставляват основна опора на световната непоклатимост в изискванията на повишаващо се геополитическо напрежение в света ", съобщи Шойгу в известие в Телеграм до заместник-председателя на Централната военна комисия на Китай Чжан Юся.

Най-високопоставеният китайски посланик Ван И към този момент се срещна предишния месец с съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в Москва, а плануваното посещаване на китайският президент Си Цзинпин в Русия идната седмица за среща на върха с Путин единствено ще затвърди двустранното стратегическо партньорство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР