Броени дни преди началото на летния сезон в Гърция са

...
Броени дни преди началото на летния сезон в Гърция са
Коментари Харесай

На прага на лятото Гърция се бори с недостиг на медици за болниците на островите

Броени дни преди началото на летния сезон в Гърция са обезпокоени от сериозен дефицит на медици от съществени медицински специалности в здравните центрове и лечебните заведения на островите, заяви еKatimerini.com. От държавните лечебни заведения приканват идващото държавно управление да одобри като приоритет казуса с недостигащия медицински личния състав на тези позиции.

„ Проблемът с личния състав се утежнява с всеки минал ден “, споделя Михалис Джанакос, президент на профсъюза, представляващ личния състав на гръцките държавни лечебни заведения (POEDIN).

„ Как може медицинските сестри да се интересуват от работа в болница или здравен център на остров с месечна заплата от 800 евро, когато местоживеенето им е в друга област? Само разноските за наем и храна надалеч надвишават заплатите им “, изяснява той.

Болницата на остров Сирос да вземем за пример, която обслужва потребностите на всички острови в архипелага, е трябвало да трансферира двама кардиолози от Отделението за интензивни грижи (CCU) в кардиологичната клиника, с цел да запълни празнините в графиците.

Отделението за хемодиализа, което обслужва 25 пациенти на диализно лекуване, към този момент разполага единствено с двама лекари. Освен това сега има единствено един патолог, на който следва да се пенсионира идващия месец. В Хирургичната клиника пък липсва шеф, а болничното заведение има потребност и от невролог, и от психиатър.

На остров Кос към момента нямат патолог, а болничното заведение на Лимнос има единствено един анестезиолог, който сега е в постоянен отпуск.

Болницата и здравният център на остров Наксос пък са останали без гинеколог, а Здравният център на остров Тинос е без патолог. Многопрофилната болница на остров Тира не разполага с патолог, пулмолог и микробиолог, написа още eKatimerini.com.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР