Броени дни остават до финалния кръг на Републиканския шампионат по

...
Броени дни остават до финалния кръг на Републиканския шампионат по
Коментари Харесай

В Айтос стават ясни шампионите на България по мотокрос за 2017

Броени дни остават до финалния кръг на Републиканския шампионат по мотокрос, който по традиция ще се състои на мотополигон Айтос, град Айтос тази седмица. Състезанието е част от програмата по случай празника на град Айтос и през последните няколко години, многохилядната аудитория основава същинска мотокрос атмосфера при определянето на първенците за сезона. На надпреварата в Айтос се чака да вземат присъединяване близо 100 състезатели, като се чакат водачи от България, Румъния, Турция и Гърция.

Сезонът в мотокроса стартира през април на пясъците в Поморие и мина през Севлиево през май, когато изискванията бяха повече от сложни след падналите дъждове и сериозната тиня. Шампионатът продължи през май на мотополигон " Козар белене " в Левски и се върна още веднъж на " Горна Росица " за своя четвърти кръг през септември. След Севлиево, мотополигон " Ридо " събра още веднъж мотокросистите в едно оспорвано съревнование, а шестия кръг се организира в Троян, където почитателите на мотокроса съумяха да видят силата и волята на състезателите които се сблъскаха с най-трудните кални условия след падналия 36 часов дъжд. Прогнозите за тази седмица дават обещание слънце за финала в Айтос, което ще бъде добре и за състезателите и за многочислената аудитория която се чака да се събере под погледа на " Трите братя ".

Клас МХ65: При най-малките водачи от Републиканския шампионат по мотокрос за първи път в историята шампионската купа е на път да отиде в чужбина, при румънския водач Золтан Ордог (Румъния, Husqvarna, 224 т.). Ордог направи две следващи победи (Севлиево 2 и Самоков), което му разреши да се откъсне с точките от българските кандидати за купата. На 19 точки след него е спечелилият от калните бани в Троян - Християн Георгиев (НСА моторспорт, КТМ, 205 т.). Християн загуби скъпи точки в Севлиево през септември, когато механически проблем го остави на последното място и оптимално затрудни събирането на скъпите точки. Трети сега, на 11 точки след Георгиев се намира Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ, 194 т.) и има серизни упоритости и благоприятни условия за топ 3 в края на сезона. В Айтос ще забележим и първенеца от BMU европейския шампионат – Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 176 т.), който в резултат на травма пропусна да завоюва значими точки в Севлиево и изостана съществено в класирането на Републиканския шампионат.

Клас МХ85: В по-голямата кубатура на юношите от клас МХ85, Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ, 239 т.) е напът да завоюва своята втора поредна шампионска купа, само че след него топ пет ври и кипи от кандидати за оценките. Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969, КТМ, 217 т.) има незабележим задатък от 1 точка пред Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 216 т.), като и двамата по време на първата борба в Севлиево през май означиха неприятни втори маншове и изгубиха доста действителни точки. По време на това съревнование обаче Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 208 т.) съумя да направи топ три класиране и да навакса изоставането си, като в Айтос ще забележим и локалният ас Радостин Михайлов който ще приключи първи сезон в 85сс.

Клас МХ2: Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 231 т.) се насочва към Айтос за третата си поредна купа в клас МХ2 с задатък от 44 точки пред Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 187 т.). Халми имаше късмет да обезпечи купата си още в Троян, само че неточност в първия манш го лиши от тази опция. Алекс, който с неизменност натрупа точките за втората си позиция сега, също претърпя мъчно съревнование в Троян, завоюва от техническия проблем на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 151 т.) в септемврийското Севлиево и поредицата от закъсвания на Момчил Иванов (Еърмакс рейсинг, КТМ, 161 т.). Момчил за момента е трети в класирането, само че завръщането на Майкъл Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 128 т.) в Републиканския първенеца докара до безпорядък в предварителните сметки на всички и е в плюс за атрактивността на клас МХ2.

Клас МХ1 : Единственият сигурен първенец в Айтос е румънеца Адриан Радуца (Yamaha, 247 т.), който очевидно наследи победната серия на петкратния първенец в клас МХ1, водача от Айтос – Николай Йовчев. За Радуца това е втора поредна българска шампионска купа. След него обстановката в класирането е видимо предначертана, само че изненади постоянно са вероятни. Със 193 точки, втори в класирането преди Айтос е Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ), а трети е Симон Венев (НСА моторспорт, Kawasaki, 173 т.). Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki, 153 т.) пропусна за първи път подиума за сезона в Троян, а след него с пропуснати участия са Харли Горов (Диана Рейсинг Ямбол, Yamaha, 111т.) и Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг, Yamaha, 105т.).

Клас МХ : В многолюдния клас МХ, Владимир Попов (НСА Моторспорт, Kawasaki, 236 т.) води с 26 точки пред многократния първенец Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, КТМ, 210 т.), само че в тяхната борба ще се включат още доста кандидати, в случай че не за топ 3 за сезона, то най-малко за подиума в Айтос. Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 184т), сподели забележителни качества в калта на Троян и бе покрай успеха, само че Попов съумя да резервира позицията си и завоюва скъпи точки. Калта несъмнено не бе обичаната настилка на водачите от Перник, като Мартин и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki, 158т.) несъмнено изгубиха в двата най-кални старта през годината (Севлиево 1 и Троян). Царев обаче ще бъде съществено нападнат от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 181т.) който същи ще се бори за влизане в топ три за сезона.

Балканче крос : За първи в Айтос, тази година ще забележим водачите от групата на мотокросистите с мотоциклети Балкан. В своята богата мотокрос история, айтозлии имат значително мемоари свързани с българската марка от предишния век и това посещение на " балканчите " най-вероятно ще отвори много гаражи в търсене и възобновяване на старите машини.

Програмата на Grand Prix Айтос 2017 включва тренировки и един манш за клас МХ в събота, а в неделя формалното разкриване на надпреварата е от 10:30 часа, след което ще стартират и шампионските маншове за сезона.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР