Броени дни остават до едно от най-големите събития в страната

...
Броени дни остават до едно от най-големите събития в страната
Коментари Харесай

Dubioza Kolektiv пред bTV: Обичаме да се завръщаме в България

Броени дни остават до едно от най-големите събития в страната тази година – ARTE Feastival. Три дни музика, стенд-тъп комеди и кулинарни осъществявания на известни готвачи ще завладеят Велинград сред 20 и 22 август.

Сред звездите, които ще се качат на сцената, са обичаните на Блъгария Dubioza Kolektiv от Босна и Херцеговина и сръбската звезда Goran Bregovic.



Организаторите на събитието са подбрали и измежду най-големите имена в електронната музика като DJ Sandy Rivera и Mahmut Orhan.

България също ще има огромно посланичество на ARTE Feastival в лицето на група „ Контрол “, „ Керана и Космонавтите “, „ Михаела Филева “ „ Скандау “ и още доста други.



В особено изявление за bTV, босненските звезди от Dubioza Kolektiv споделиха, че нямат самообладание за следващ път да дойдат в България и дружно с „ лудите “, както те споделиха с най-хубаво желание, български почитатели да изпълнят най-новите си песни.

Цялото изявление може да прочетете по-надолу.

Срещаме се с Вас около прекрасен мотив – идното ви присъединяване на ARTE Feastival във Велинград. Липсваше ли ви българската аудитория?

Всички ни липсваха. Една година и половина без концерти онлайн е нещо, което не сме изпитвали откогато създадохме групата. Изпълненията са основната причина да свирим и да вършим музика. Така че, несъмнено, нямаме самообладание да се срещнем с лудите български почитатели пред сцената още веднъж.

Изминаха две години от последния концерт в зала " Арена Армеец ". Тогава безусловно " взривихте " атмосферата. Какво сте подготвили този път?

Откакто последно свирихме в София, издадохме нов албум #fakenews, тъй че несъмнено ще осъществим нови песни за първи път във вашата страна.

През дните на изолираност успяхте ли да сътворите нова музика?

Всъщност, да, въодушеви ни. Написахме нови песни и се надяваме да съумеете да ги чуете напълно скоро. Карантината ни принуди да погледнем вътре в себе си и от тази интроспекция пристигнаха някои забавни хрумвания, които в други времена другояче не биха се появили. Въпросните песни са доста по-лични в сравнение с всяко друго нещо, което сме правили преди.

Поредицата онлайн концерти бяха страхотна концепция. Какво е възприятието да не виждаш почитателите?

Съвсем друго чувство е по отношение на концерт онлайн. Докато свирим имаме чувство, че го вършим пред празен клуб, където даже сервитьорите и охраните не слушат музиката. След това обаче четеш мненията изпод и получаваш известия от хора, които са гледали онлайн осъществяването. И тогава всичко придобива смисъл. За мнозина по света тези понеделнични концерти означаваха доста. А противоположната връзка, която получихме ни стимулира да продължим да свирим и да произведем два сезона „ Карантинни шоута “ с повече от 20 епизода.

В един миг даже мислехме за софтуерни решения – да включим аудитория през Zoom и да сложим екрани в студиото. Това обаче беше доста мъчно, а и интернет връзката не беше добра, тъй като всички бяха у дома и гледаха филми онлайн.

Oтново сте на сцената. Вече имахте няколко участия на фестивали. Каква страст изпитахте Вие и публиката?

Първият ни концерт беше в Сърбия преди няколко седмици и беше доста прочувствено. Няма да преувелича, в случай че кажа, че всички в групата бяхме облени от страсти и за малко да се разплачем от благополучие, тъй като сме отново на сцената. Публиката като че ли също споделяше нашето въодушевление. Това беше първото чувство за нормалност след доста време и за момент изцяло забравяш, че 2020 година въобще се е случила.

Къде имахте към този момент участия и какво Ви следва през лятото? Освен Велинград – кои ще са останалите ви спирки?

Има още няколко фестивала, на които ще свирим през август и септември – в Македония, Румъния, Унгария, Словения и Франция. След това имаме турне по разнообразни клубове през октомври. То обаче ще зависи от ситуацията през есента и дали въобще ще можем да свирим. Надяваме се на най-хубавото.

Един по-музикантски въпрос – каква е разликата да свирите на независим концерт и на фестивал с доста други реализатори?

На солов концерт можеш да разчиташ, че хората са пристигнали да видят теб. Фестивалната аудитория е нормално микс от фенове на разнообразни групи или просто хора, които желаят да се забавляват. Фестивалът е по-предизвикателен, защото имаш лимитирано време да задържиш интереса на хората и да ги накараш да танцуват. Ако не успееш и предложиш скучно осъществяване без сила и пристрастеност – евентуално ще се наложи да свириш пред полупразна сцена, тъй като хората са отишли за бира или да се забавляват другаде.

Без подозрение България ви обича. Ако можехте да избирате, какъв брой пъти на година бихте свирили тук?

Има доста места в България, на които не сме свирили. Повечето пъти сме или в София, или по Черноморието. Има доста места (като Велинград), които би трябвало да опознаем и открием. Обичаме да се завръщаме във вашата страна, само че в случай че идваме прекомерно постоянно колкото ни се ще, може да подразним публиката. Хората ще си кажат „ О, дребосъче. Пак ли тези скучни босненци? “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР