Броени дни остават до четвъртото издание на финансовия форум ,

...
Броени дни остават до четвъртото издание на финансовия форум ,
Коментари Харесай

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг: Видяхме само върха на айсберга при развързването на кери-трейд сделките

Броени дни остават до четвъртото издание на финансовия конгрес , проведен от Infostock.bg. Той ще се организира на 1-ви октомври в хотел InterContinental в София.

Във втория панел на форума - " Международни пазари ", присъединяване ще вземат Цветослав Цачев - основен капиталов съветник в Елана Трейдинг, Красимир Йорданов - портфолио управител в Скай ръководство на Активи АД и Ангел Диков - старши дилър-трейдър в " ОББ " АД.

По време на форума, участниците ще прегледат разнообразни тематики, измежду които и - какво да чакаме от централните банки по света. Ето част от мнението на един от панелистите - Цветослав Цачев:

Чакаме една централна банка да сложи началото на своя тренд на понижение на лихвите - Фед. Европейците към този момент го направиха. Няколко други банки също ги намалиха. Всички наблюдават какво ще се случи с $. Едва на второ място стои дали ще забележим 25 или 50 базисни пункта. Пазарът желае да разбере какъв брой време ще продължи понижението на лихвите и какъв брой ще е общото понижение. Защото това има значение за бизнеса и за хората. Ако някой в този момент би трябвало да вземе ипотека и тя е на равнища 6-7%, в случай че знае, че след 2 години ще е на 4%, това значи, че никой няма да вземе подобен заем сега.

Поевтиняването на $ е сериозно събитие, само че то няма да се случи с високи темпове, тъй като и другите банки смъкват лихвите сега. Но по-евтин $, ще разреши на Европа да усеща по-малко инфлация от една страна. Ще разреши да се засилва света от позиция на стопанската система отвън Запада, което да докара до по-високи цени на ресурсите и да върне живота в Китай, Индия и Бразилия.

Не бива да се фокусираме единствено върху европейската стопанска система, която влиза в застоялост. Последните десетилетия виждахме рецесии, които се развиваха доста бързо и следваше бързо възобновяване. Затова е значимо какъв брой време ще продължи процеса на понижение на лихвите. Ако приказваме за рента, която в Съединени американски щати от 5.5% отиде на 3%, това ще е едно, само че в случай че приказваме за криза и суматоха, по сходство на 2008-ма година, то лихвите ще отидат по-близо до 1%. И това ще е обвързвано с V-образно възобновяване. Но мисля, че този сюжет е по-малко евентуален от първия.

Япония като нация на спестявания влага в чужбина. Поведението на тези пари зависи освен от лихвата и разликите сред лихвите, само че и от валутния курс. През този интервал в който се усилиха кери-трейдс, а това се вижда от покачването на $ по отношение на йената, с повишението на лихвите от Фед, парите отидоха и в спекулативни принадлежности. И когато при започване на август видяхме разпродажбата на активи, това бе обвързвано и с развързването на кери-трейд, доста мощно беше въздействието на тези активи. Ако погледнем пазарите се върнаха там където бяха април-май тази година. За да забележим маржин-колове и банкрути, би трябвало да забележим доста по-голямо намаляване на $. Трябва да се върнем при равнища на покупко-продажбите от 2021-ва година, да са на " алено ". Ние видяхме единствено върха на айсберга. Говорим за грамаден ливъридж. Но никой не натрупа такива загуби, че да има банкрути.

Огромна част от парите, които излязоха от Япония не са били хеджирани. Имаме огромно разминаване сред връщането на пазарите и спада на щатската валута. Доларът не се възвърне по-късно по същия метод, както се възвърнаха показателите. Облигациите също останаха на ниски равнища. Уолстрийт сподели - " кери-трейд като фактор завърши ", а това не е по този начин.

Фокусирайки се върху настоящи събития повече ме тормозят идните избори. Борбата сред двата съществени претендента е обвързвана с инфлацията и приходите на хората. Това, което е насъбрано като инфлация е доста повече, в сравнение с е растежа на дохидите. Борбата е за това кой ще смъкна инфлацията и по какъв метод. И главния спор е чисто стопански. Централните банкери, които са доста по-обвързани с демократическата партия не желаят да дадат сигнал, че нещата са доста по-зле, в сравнение с предизборния щаб на Харис са подготвени да покажат. Защото едно намалявяне на лихвите от 50 базисни пункта, в случай че беше почнало преди няколко месеца, щеше да е доста позитивно за стопанската система, тъй като резултатите ще са след две години, не се случи, тъй като банкерите трябваше да признаят, че обстановката е доста по-зле, в сравнение с се вижда. Пазарът на труда към този момент дава сигнали, че сме при започване на криза, нещо което не се случи в края на 2022 година.

В европейската стопанска система стагнацията продължава към този момент доста години, в случай че погледнем бизнес климата. Особено в Германия. Да стигнем до там, че в новините е затваряне на цех на Volkswagen. Нещо, което бе немислимо единствено преди няколко години.

Чуйте повече от експертното мнение на Цветослав Цачев и задайте към него въпросите, които ви интересуват, по време на форума. Можете да закупите своя билет от !

Форумът " Силата на Инвестициите " се реализира с поддръжката на: Concord Asset Management, Unicredit Bulbank, Bulmint и Sirma.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР