Броени дни ни броят от пролетния месец май, през който

...
Броени дни ни броят от пролетния месец май, през който
Коментари Харесай

Празнични дни ни очакват през май, ето как ще почиваме

Броени дни ни броят от пролетния месец май, през който ни чака нова серия от празници.

Предстоящите публични неработни дни съгласно Кодекса на труда са 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност).

Регламентирано е, че в случай че празници съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Такъв, да вземем за пример, ще бъде 8 май 2023 година (понеделник), защото празничният 6 май е в събота. 

За учащите образователни занятия няма да се организират и на 19, 23 и 25 май.

Много жители избират да удължат почивката си, сливайки формалните почивни дни с платена отпуска. Като концепция за заявяване на отпуска може да бъде седмицата сред 1 май и 8 май. На цели пет неработни дни може да се насладите, в случай че си вземете отмора на 25 и 26 май.

Припомняме, че в Кодекса на труда са избрани минималното нарастване на възнаграждението при работа в празнични и почивни дни. За работещите по график, при сумирано пресмятане на работното време, работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%.

 Снимката е илюстративна
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР