Броени часове след като беше избрана за първата жена премиер

...
Броени часове след като беше избрана за първата жена премиер
Коментари Харесай

Премиерка за един ден: Защо подаде оставка Магдалена Андершон

Броени часове откакто беше определена за първата жена министър председател в историята на Швеция, Магдалена Андершон подаде оставка през вчерашния ден, откакто препоръчаният от нея проектобюджет беше отритнат от Народното събрание и съдружният й сътрудник, Партията на Зелените, напусна двупартийното държавно управление на малцинството.
Още по темата
За сметка на това Народното събрание утвърди бюджета, препоръчан от опозицията, част от която е дясната популистка партия Шведски демократи. Третата политическа мощ в Швеция води началото си от неонацистко придвижване. Парламентът утвърди оферти от опозицията бюджет със 154 гласа " за " при 143 " срещу ".

Андершон, която е водач на Шведската социалдемократическа работническа партия, реши, че е най-добре да подаде оставка от поста повече от седем часа откакто влезе в историята, ставайки първата жена министър председател в историята на дамата.

" За мен това е въпрос на почитание, само че и не желая да повеждам държавно управление, чиято легитимност би могло да бъде сложена под въпрос ", сподели тя на конференция.

Андершон, която беше министърка на финансите преди за малко да стане министър председател, осведоми ръководителя на 349-местния парламент Андреас Норлен, че към момента има намерение да оглави еднопартийно държавно управление на социалдемократите.

Норлен сподели, че ще " разиска обстановката " с водачите на осем шведски партии. Днес той ще разгласи пътя напред.

Андершон съобщи, че " едно съдружно държавно управление би трябвало да подаде оставка, в случай че някоя от партиите (партньори) реши да да напусне ръководството. Въпреки обстоятелството, че обстановката в Народното събрание не e изменена, би трябвало да опитаме още веднъж. "

Макар да отдръпнаха поддръжката си за държавното управление на Андершон, Зелените споделиха, че са подготвени да я поддържат при ново гласоподаване за избор на министър председател. От партията обаче обясниха, че е било в техен най-хубав интерес да отдръпват поддръжката си за нея, откакто бюджетът й не бил утвърден в Народното събрание.

" Зад нас стои обединена партия, която споделя, че не може да бъде част от държавно управление, което извършва на процедура политика, контрактувана (от Шведските демократи). Трябва да можем да погледнем нашите гласоподаватели в очите и да почувстваме горделивост ", съобщи Мерта Стеневи, която е единият водач на Зелените, откакто партията реши да напусне държавното управление.

" Това е нещо, за което надълбоко съжаляваме ", сподели другият началник на екологичната групировка Пер Болунд.

По-рано през вчерашния ден Андершон съобщи, че би могла да " ръководи страната с бюджета на опозицията ".

Според шведската телевизия Ес Ве Те утвърденият бюджет се основава на оферти от държавното управление, само че от 74-те милиарда шведски крони (8,2 милиарда долара), които кабинетът искаше да похарчи за промени, единствено малко над 20 милиарда шведски крони (2,2 милиарда долара) ще бъдат преразпределени идната година. В утвърждения бюджет са планувани по-ниски налози, по-високи заплати на служителите на реда и повече пари за разнообразни браншове от правосъдната система.

Избирането на Андершон за министър председател беше епохално събитие за Швеция, която от десетилетия е считана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите връзки, само че към момента не беше имала жена на своя най-голям политически пост.

Магдалена Андершон бе определена да размени Стефан Льовен като водач на социалдемократите и министър председател - позиции, от които той подаде оставка по-рано тази година.

По-рано през вчерашния ден 117 депутати гласоподаваха в поддръжка на Андершон, 174 бяха срещу, 57 се въздържаха и един отсъстваше.

Според шведската конституция министър председател може да бъде номиниран и да ръководи, стига безусловно парламентарно болшинство - най-малко 175 депутати - да не гласоподава срещу това.

Следващите парламентарни избори в Швеция са планувани за 11 септември следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР