Броени часове ни делят от официалното обявяване на номинираните филмови

...
Броени часове ни делят от официалното обявяване на номинираните филмови
Коментари Харесай

Никол Кидман, Джесика Частейн и Пенелопе Крус в битка за Оскарите. Все повече транссексуални, цветнокожи и недъгави в киното – докъде ще доведе новият регламeнт

Броени часове ни разделят от формалното оповестяване на номинираните кино продукции, които ще се състезават във всички 23 категории на премиите „ Оскар “. Деветдесет и четвъртата гала по връчването на най-престижните кино статуетки ще се организира на 27 март 2022 година в „ Долби Тиътър “ в Лос Анджелис, като церемонията ще се излъчи за следващ път по Ей Би Си.



Заглавията ще бъдат оповестени през днешния ден от aктьорите Лесли Джордан и Трейси Елис Рос, а измежду най-спряганите от тях са "Дюн ", "Белфаст ", "Уестсайдска история ", „ Пица с женско биле “, "Силата на кучето ", „ Методът Уилямс “, „ Къщата на Гучи “.

При актьорите Уил Смит е измежду любимците дружно с Бенедикт Къмбърбач за ролята си в "Силата на кучето ". Конкуренцията при актрисите е по-ожесточена, тя ще е евентуално сред Никол Кидман ( "Да бъдеш Рикардо "), Джесика Частейн ( "Очите на Тами Фей ") и Лейди Гага ( "Домът на Гучи "). Оливия Колман ( "Непозната щерка ") и Пенелопе Крус ( "Паралелни майки ") също може да са измежду номинираните за най-хубава актриса.



За галасъбитията през 2022 и 2023 година студиата към този момент ще би трябвало да дават отговор на стандарти за полово, обществено и расово разнообразие. Голямата смяна за 2022 година е от тази година ще бъдат оповестени 10 кино лентата за номинирани за най-хубав филм. През последното десетилетие това беше плъзгащ се диапазон от пет до 10 номинирани. През множеството години бяха осем или девет.

Други проблеми също са в развой на въвеждане при избора на номинации. Става дума за новия правилник, поставящ условия на холивудските студиа и за екипа зад камера. Той би трябвало да влезе в действие до 2024 година



Индустрия с повече трансексуални, азиатци, латино и афроамериканци, а също и с повече хора с физически недъзи. Такъв би трябвало да е най-малко един от актьорите в основна или значима поддържаща роля. Такива би трябвало да са и минимум 30% от всички артисти във второстепенни функции.

Трябва да напомним, че документът е решение, което Академията взе след абсурда за „ белите оскари “ през 2016 година, обвързвано с негодуванието от прекомерно ниския брой дами и цветнокожи, наградени с Оскар. Мисията бе регистрирана за сполучлива, като в идващите две години в действие ще влязат още нови условия за филмите, борещи се за огромното отличие – статуетката за най-хубав филм.



Според измененията холивудските студиа ще би трябвало да се съобразят с критерии за актьорите в основните функции, поддържащите облици, екипа зад камера, маркетинговите експерти и даже стажантите. Според една от опорните точки най-малко един от артистите, които означават доста наличие на екран ще би трябвало да е цветнокож. Според друга – 30 на 100 от актьорите с по-малки функции ще би трябвало да са дами, представители на LGBT общността, инвалиди и така нататък Сред най-често поддържаните тематики ще би трябвало да участват и истории, фокусирани върху проблеми на малцинствените общности.

Значи ли това, че най-престижните кино награди към този момент ще отиват единствено при филми с полово, религиозно и расово многообразие? Всъщност не напълно. След като новите правила на Американската академия за кино изкуство провокираха ужас и спорни реакции в Холивуд, от Гилдията взеха решение да тушират напрежението, като обявиха, че критериите ще важат единствено за категорията за най-хубав филм, като към всички останали статуетки ръка могат да насочат и продукциите, чието наличие не е съобразено с политкоректните правила на Академията.

Що се отнася до политическата уместност на тези расови и джендър квоти, киноиндустрията в никакъв случай не е била лишавана от тях. Тематиката на расовата дискриминация в Съединени американски щати постоянно е била необятно застъпена в историята на Холивуд. Друг е въпросът за хомосексуализма. Докато преди ставаше дума за негласна тирания – истории на хомосексуални двойки в американското кино бол, с тази разлика, че през днешния ден приказваме за нападателно и намерено налагана джендър идеология. А единственото, до което такава открита агитация може да докара, е спомагателното делене на западното общество на две фракции.

Е, да, успокояващо звучи уверението на промишлеността, че новите правила не би трябвало да пречат на създателите да показват свободно концепциите си. Но условието към даден създател да се преценява с предписание, което му споделя какво да снима, с кого да снима и защо да снима, единствено по себе си към този момент е еднакво на дискриминация. Именно това е плашещото. Напомня времето на комунизма, което по-зрелите от нас добре си спомнят – когато също се изискваше във филмите да се вкарват партийни линии и идеологии.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР